Preskoči na glavni sadržaj
0

Sve što trebate znati o retinolu

Sve što trebate znati o retinolu

Dermatolozi kažu da bi svatko tko želi započeti rutinu njege kože protiv starenja trebao uključiti neki oblik proizvoda s retinolom. Trik je u tome da poznajete svoju kožu i znate što ona može podnijeti. Razumijevanje što koristiti i koliko često ključno je za uključivanje retinola u vašu rutinu.

Sadržaj:

Retinol, kojeg većina dermatologa smatra jednim od superheroja u njezi kože svih vremena, jedan je od najučinkovitijih sastojaka u modernoj njezi kože (osim SPF-a, naravno ).

Ubrzava izmjenu stanica kože, smanjuje upale, smanjuje hiperpigmentacije i potiče proizvodnju kolagena, što doprinosi glatkijoj, čvršćoj i sjajnijoj koži. Ukratko, to je jedan od najboljih sastojaka za korištenje u bilo kojem ritualu njege kože protiv starenja.

Dermatolozi kažu da bi svatko tko želi započeti rutinu njege kože protiv starenja trebao uključiti neki oblik proizvoda s retinolom. Trik je u tome da poznajete svoju kožu i znate što ona može podnijeti. Razumijevanje što koristiti i koliko često ključno je za uključivanje retinola u vašu rutinu.

Što je retinol?

Prvo, što je zapravo retinol? Zajedno s drugim retinoidima, retinol je u osnovi derivat vitamina A - jednog od ključnih nutrijenata za ubrzavanje stanične izmjene u tijelu.

Retinol je dobro istražen kao ključni sastojak za njegu kože koji smanjuje fine linije i bore te usporava proces starenja.

Mjehurići

Djeluje duboko u koži i potiče obnovu stanica, uklanja mrtve stanice, pomaže u stimulaciji sinteze prirodnog kolagena, tako da naša koža izgleda zategnutije, glađe, čvršće i sjajnije, a pojava finih linija i bora je smanjena.

Retinol, koji djeluje slično vitaminu C i koristi se kao podrška koži protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, potiče zacjeljivanje i ubrzava oporavak i obnovu stanica na dubljoj razini.

Retinol je uistinu višenamjenski jer smanjuje pojavu finih linija i bora, zaglađuje teksturu kože i smanjuje pigmentaciju što dovodi do ujednačenog tona kože. A ako to nije dovoljno, pomaže i u borbi protiv akni.

Koja je razlika između retinola i retinoida?

Retinoidi su klasa sintetičkih spojeva koji se proizvode od vitamina A, dok je retinol prirodni oblik vitamina A. Retinoidi su često jači i učinkovitiji od retinola, ali su također skuplji i mogu imati više nuspojava. Retinol je općenito prikladan za sve tipove kože, dok su retinoidi prikladniji za tvrdokorniju kožu ili onu s aknama.

Prednosti korištenja retinola - Kako retinol utječe na vašu kožu?

  1. Retinol za akne

Akne su česta kožna bolest. Kada se pore začepe mrtvim stanicama kože i/ili uljima, mogu se pojaviti miteseri, bijele točke ili druge vrste prištića. Retinol kod akni djeluje tako da sprječava začepljenje pora.

Također se kaže da pomaže u izblijeđenju ožiljaka uzrokovanih ozljedama kože ili upalama. Ove ružičaste, crvene ili tamne mrlje mogu se pojaviti na koži dok akne zacjeljuju.

Retinol za akne

 Rečeno je da lokalna primjena retinola pomaže u smanjenju oteklina i upala koje se javljaju s prištićima, kao i da pomaže u sprječavanju daljnjih prištića.

Unatoč činjenici da je retinol popularan u liječenju problematične kože, savjetujemo da se prije korištenja posavjetujete s dermatologom.

  1. Hiperpigmentacije

Tamne mrlje (hiperpigmentacije) mogu nastati zbog oštećenja kože izazvanih suncem. Ako imate svijetle do tamno smeđe mrlje na licu, rukama, vratu ili rukama, to je nakupljanje melanina.

Melanin je pigment kože koji proizvode melanociti. Sastoji se od mnogih pigmenata, zajednički poznatih kao melanini. Oni daju boju našim očima, koži, kosi i dlakama.

Hiperpigmentacija

Osim što našoj koži daje preplanuli ten, štiti je i od štetnog djelovanja ultraljubičastog zračenja. Što je naša koža svjetlija, to sadrži manje melanina. Zbog toga je osjetljivija na djelovanje UV zraka i podložnija je starenju kože.

Također se nazivaju sunčeve pjege, staračke pjege i jetrene pjege, te su mrlje bezbolne, ali ako vam se ne sviđa njihov izgled, postupci i lokalni tretmani mogu pomoći.

Neki ljudi smatraju da lokalni retinol posvjetljuje njihove pjegice, iako su potrebni mjeseci i može iritirati kožu. Ako ste zabrinuti zbog tamnih mrlja, bilo bi dobro posjetiti dermatologa (liječnika specijaliziranog za kožne bolesti).

  1. Retinol smanjuje bore i zaglađuje pore

Retinol je najpoznatiji po tome što smanjuje bore i zaglađuje pore. Pore ​​su otvori na površini kože kroz koje prolaze dlake i masnoća. Kada se te pore začepe mrtvim stanicama kože ili uljem, postaju veće i uočljivije.

Lokalni retinol liječi velike pore povećavajući izmjenu stanica kože, čineći kožu bujnijom i sprječavajući začepljene pore.

Smanjenje bora

Također se kaže da lokalni tretinoin i tazaroten poboljšavaju pojavu finih linija i bora usporavajući razgradnju kolagena i čineći kožu elastičnijom. Starenjem se stanice kože sporije dijele. Srednji sloj (dermis) kože počinje se stanjivati, koža teže zadržava vlagu, a u njoj je sve manje elastina i kolagena.

Kako koristiti retinol?

Retinol možete početi koristiti u bilo kojoj dobi - osobito ako imate rane znakove starenja kao što su fine bore, pjege od sunca, problemi s pigmentacijom itd.

 U idealnom slučaju, ne morate ni čekati da se ovi znakovi počnu pojavljivati, jer proaktivnom upotrebom retinola zapravo možete spriječiti i odgoditi njihovu pojavu. Najvažnije je - osobito ako je vaša koža reaktivnija - ići polako i izgraditi toleranciju.

Retinol

Kao i kod svakog novog aktivnog proizvoda za njegu kože, važno je poznavati svoju kožu.

Prije prve uporabe proizvoda s retinolom, isprobajte malo na maloj površini kože (patch test) da vidite imate li negativnih reakcija. Ako flaster nije jako crven ili ne svrbi nakon nekoliko dana, možete dodati retinol svojoj rutini njege kože prije spavanja.

Koliko često možete koristiti retinol?

Budući da retinol može iritirati kožu, najbolje je početi polako. Nakon testiranja, proizvod možete koristiti jednom u nekoliko dana, a zatim postupno povećavati upotrebu na jednom do dva puta dnevno. U početku se može javiti crvenilo, svrbež ili peckanje, ali ti simptomi nestaju kako se koža navikava na postupak.

Možete li kombinirati retinol s drugim proizvodima za lokalnu njegu kože?

Da, možete kombinirati ili mijenjati retinol s drugim lokalnim tretmanima za njegu kože. Međutim, budući da mnogi tretmani mogu iritirati vašu kožu, činite to s oprezom.

1. Retinol i glikolna kiselina

Glikolna kiselina je oblik alfa-hidroksi kiseline koja djeluje kao kemijski piling. Izmjena između glikolne kiseline i retinola može dobro djelovati na smanjenje tamnih mrlja i ožiljaka od akni. Međutim, obje kiseline mogu iritirati kožu. Ako želite isprobati oba proizvoda, razmislite o naizmjeničnoj upotrebi glikolne kiseline ujutro i retinola navečer.

2. Retinol i hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina izvrstan je ovlaživač koji djeluje tako da usporava isparavanje vode iz kože. Umiruje i daje koži punoću, što može pomoći u suzbijanju nekih iritirajućih učinaka korištenja retinola.

3. Retinol i niacinamid

Niacinamid je derivat vitamina B3 koji može pomoći u čišćenju akni i smanjiti znakove starenja. Također pomaže u zaštiti kože i može spriječiti iritirajuće nuspojave retinola.

4. Retinol i salicilna kiselina

Retinol i salicilna kiselina koriste se za liječenje akni. Međutim, oba mogu isušiti i iritirati kožu. Pretjerano isušivanje kože može potaknuti više proizvodnje masnoće, što pogoršava akne.

Ako želite pokušati koristiti retinol i salicilnu kiselinu, razmislite o njihovoj izmjeni: koristite salicilnu kiselinu ujutro, a retinol navečer.

5. Retinol i vitamin C

Serum s vitaminom C može pomoći posvijetliti tamne mrlje i smanjiti fine linije i bore. Retinol usporava razgradnju kolagena i povećava elastičnost pa koža izgleda čvršće i zategnutije. Kombinacija može pomoći ujednačiti teksturu i ton kože. 

Retinol-like serum - prirodna alternativa retinolu

Retinol-like serum

Retinol-like serum izvrstan je izbor za one koji žele učinke retinola bez nuspojava koje može izazvati sintetski retinol.

Naime, sadrži NovoRetin™ - sastojak koji je prirodna alternativa retinolu. Ne izaziva iritacije, a pogodan je i za osjetljivu kožu. Djeluje tako što povećava aktivnost retinoične kiseline u epidermisu kože.

NovoRetin™ vlaži kožu, smanjuje znakove starenja i osjetno poboljšava stanje masne, nečiste kože. Također značajno smanjuje pore i dubinu bora te povećava mekoću kože.

Dijeli dalje:


Oznake retinol retinol-like serum protiv starenja smanjenje bora hiperpigmentacija

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...