Preskoči na glavni sadržaj
0

MSM - više od minerala ljepote

MSM - više od minerala ljepote

Za dodatke prehrani s MSM-om čujemo same pohvale – kako poboljšava teksturu kože, kosa raste brže, nokti su jači. Od kuda dolaze svi ti pozitivni učinci? Predviđa se da MSM djeluje kao donator sumpora keratinu. Keratin je sastavni dio naših noktiju i kose i sastavljen je uglavnom od sumpora.


MSM ili metilsulfonilmetan je noviji dodatak prehrani koji osim estetskih učinaka na ljepotu ima i protuupalno djelovanje. MSM je siguran dodatak prehrani koji je na brojnim istraživanjima pokazao da se može uzimati i do 4000 mg/dan. Kolagen shot sadrži 1500 mg u kombinaciji s kolagenom i vitaminom C i donosi puno pozitivnih učinaka na kosi, koži, zglobovima i probavi.

MSM – organski sumpor u hrani

Molekula MSM sadrži oko 33% sumpora u organskom obliku što znači da 100 mg MSM-a sadrži 33 mg sumpora. Sumpor je esencijalan mineral. Hrana bogata s MSM-em je meso, mliječni proizvodi, jaja, sjemenke, oraščići, svježe povrće (luk, češnjak, brokula, šparoge, rajčica..)

Bitno je da znamo da je sadržaj MSM-a u hrani jako nizak. Litra kravljeg mlijeka sadrži oko 3 mg MSM-a. To znači da bi za unos 1,5 g MSM-a morali popiti 500 L mlijeka. 

Jednostavan način za povećanje unosa organskog sumpora je konzumacija dodatka prehrani s MSM-em.

Uloga sumpora u tijelu

Sumpor je odmah nakon kalcija i fosfora, treći najzastupljeniji mineral u našem tijelu. Sumpor u tijelo možemo unijeti s prehranom bogatom proteinima. Naše tijelo sadrži 20 aminokiselina, samo dvije aminokiseline koje tvore bjelančevine u našem tijelu sadrže sumpor. To su:

  • metionin – esencijalna aminokiselina (tijelo ju ne može samo sintetizirati) 
  • cistein – neesencijalna aminokiselina (tijelo ju može sintetizirati ali za sintezu treba sumpor iz hrane)

Polovica ukupnog sumpora u tijelu nalazi se u koži, mišićima i kostima. Sumpor je nužan mineral za proizvodnju kolagena, glavnog sastojka hrskavice i vezivnog tkiva. 

Kako se u tijelu pokaže manjak sumpora? 

Približno polovica sumpora se u prerađenoj, kuhanoj, sušenoj, pohanoj hrani izgubi. To je razlog zašto u našoj hrani nema dovoljno sumpora. Puno istraživanja potvrđuje da većina ljudi u tijelu ima manjak sumpora. S godinama dolazi do još većeg manjka sumpora.
Manjak sumpora povezuju s problemema s kožom, zglobovima, depresijom i umorom. 

Brojna znanstvena istraživanja tvrde da sumpor kojeg sadrži MSM: 

  1. Može pomoći kod problema s kožom (ljuskavica, ekcemi, rozacea, akne, dermatitis). Kod lokalnog nanošenja na rane može pomoći kod bržeg cijeljenja rana.
  2. Povećava proizvodnju kolagena i keratina.
  3. Povećava gipkost zglobova, pomaže kod smanjivanja oteklina i upala koje su često prisutne kod reume, artritisa, reumatoidnog artritisa i osteoporoze.
  4. Olakšava upale i širi krvne žile, smanjuje pojavu grčenja mišića.
  5. Djeluje kao čistač probavnog trakta, pomaže kod djelovanja jetre i iz tijela izlučuje teške metale.

Zašto MSM-u pripisuju estetske i zdravstvene učinke?

MSM se najviše spominje kao dodatak prehrani za ljepotu a puno više je od toga. U Americi istražuju MSM već puno godina. Od 1981 godine je dr.Heschler patentirao MSM kao sredstvo za mekšanje i zaglađivanje kože, za jačanje noktiju i kao sredstvo za razrjeđivanje krvi. 2007 godine je u Americi dobio status GRAS (općenito priznata kao sigurna namirnica). U Europi nije dozvoljeno pisati bilo kakve tvrdnje za MSM unatoč svim istraživanjima.
Činjenica je da je sumpor esencijalni mineral i kao takav nužno potreban za život.(1)

MSM u kozmetici

MSM je odličan za upotrebu i u kozmetičkim proizvodima. Upotrebljava se za masnu i problematičnu kožu, odlično se ponaša na osjetljivoj i atopičnoj koži, super je za anti-age njegu. MSM se često upotrebljava i u proizvodima namijenjenim za brzu regeneraciju nakon fizičkih aktivnosti, možemo ga naći i u proizvodima za smanjivanje strija.

Gaia Naturelle- Krema s hijaluronskom kiselinom i MSMomSlika 1.: Hijaluronska krema za ruke s hijaluronskom kiselinom i MSM-om

Estetski učinci (učinci na ljepotu)

Za dodatke prehrani s MSM-om čujemo same pohvale, poboljšava teksturu kože, kosa brzo raste, nokti su čvrsti. Od kuda dolaze ti učinci? Pretpostavljamo da zato što MSM djeluje kao donor sumpora keratinu. Keratin je bjelančevina koja gradi našu kosu i nokte i sastavljen je uglavnom iz sumpora. Sumpor djeluje pri sintezi keratina, daje sjaj i čvrstu kosu.

Keratin se inače dodaje i u mnoge kozmetičke proizvode za kosu ali nije još znanstveno dokazano da lokalno nanošenje keratina na kosu ima učinak.(2)

Štiti od oksidativnog stresa

Naša koža stari zbog oksidativnog stresa – takvo starenje imenujemo fotostarenje. Oksidativni stres djeluje štetno i na organe i stanice. Dokazuju da MSM ima antioksidativno djelovanje. To znači da lovi slobodne radikale u tijelu. MSM onemogućava proizvodnju slobodnih radikala. Djeluje tako da poveća količinu glutationa (antioksidant u tijelu) i smanjuje produkciju slobodnih kisikovih radikala.

Djeluje protuupalno

Zbog protuupalng djelovanja je uvijek je zanimljiv za alternativnu medicinu kod liječenja artritisa. MSM djeluje tako da smanjuje broj citokina koji su odgovorni za upalne odazive u tijelu. MSM je mikronutrijent s jako dobrim penetracijskim svojstvima i zato se upotrebljava s drugim sastojcima za liječenje artritisa. Upotreba MSM-a kod artritisa je u znanstvenim istraživanjima dokazano smanjila bol i natečenost.

Ovaj mikronutrijent je u inozemstvu jako dobro priznat protiv artritisa i drugih upalnih procesa, dobro utječe i na fizičku kondiciju.(3)

Gaia Naturelle- Kolagen shot gipki zglobovi i hrskaviceSlika 2. Protupalno djelovanje – Artritis

Prirodan MSM? 

Kao što smo već spomenuli MSM možemo unijeti s hranom iako je njegova količina u hrani mala. Osim toga sumpor iz MSM-a se uništava s kuhanjem. Bitno je, posebno kod većih problema s kožom, kosom, noktima i zglobovima unositi MSM u obliku dodataka prehrani.

U prirodi je premalo metil sulfonil metana da bi MSM mogli napraviti iz biljke. Ako na nekim dodacima prehrani piše da MSM prirodan to vjerojatno nije istina.

Nastanak molekule je jasan i zato potpuno isti spoj MSM kao što nalazimo u prirodi možemo napraviti u laboratoriju. Postupak proizvodnje uključuje proizvodnju spoja i čišćenje. S čišćenjem se uklone sve štetne stvari kao što su teški metali i ostale nečistoće. Tako se osigura čist i siguran produkt.

Savršena kombinacija? MSM + vitamin C + kolagen

Kada se je formulirala receptura za Kolagen shot jedna od obaveznih stvari je bilo to da je u proizvodu osim ribljeg kolagena niske molekulske mase još MSM i vitamin C.

Zašto je baš kombinacija kolagena i MSM-a tako dobra za nokte, kosu i kožu i zašto nije dovoljan samo kolagen?

S unosom kolagena osiguramo sastojke za izgradnju vlastitog kolagena u tijelu. Kolagen ne sadrži sve aminokiseline i zbog toga nije najidealnija bjelančevina. Tu moramo razmisliti što je keratin. Keratin je bjelančevina koja je glavni sastojak noktiju i kose a jako je bitan i za kožu. Jedna od najbitnijih aminokiselina za tvorbu keratina je cistein (u kolagenu je te aminokiseline jako malo). Cistein ne spada među esencijalne aminokiseline što znači da ga naše tijelo može samo proizvesti (4). Cistein u svojoj strukturi sadrži sumpor. MSM predstavlja izvor sumpora.To znači da je za tvorenje keratina (koji je bitan za nokte, kosu i kožu) potreban cistein. Za tvorenje cisteina je bitan sumpor kojeg dobivamo iz MSM-a. (1,2)

Za djelovanje MSM-a je nužan vitamin C.

O vitamin C i njegovoj ulozi u našem tijelu smo pisali ovdje.

Podsjetimo se još kakvu ulogu u našem tijelu ima vitamin C: 

  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kola­gena za normalnu funkciju krvnih žila.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kola­gena za normalnu funkciju kostiju.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kola­gena za normalnu funkciju hrskavice.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kola­gena za normalnu funkciju desni.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kola­gena za normalnu funkciju kože.
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kola­gena za normalnu funkciju zubi
 

Literatura:

1. Butawan M., Benjamin R. L., Bloomer R. J. 2017. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Journal of Nutrition. 9, 3 290 PMC 5372953.

2. Kim L. S. Axelrod L. J., Howard P., Buratovich N.Waters R. F. 2006. Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial. Journal of Osteoarthritis and Cartilage. 14, 3. doi: 10.1016/j.joca.2005.10.003.

3. Berardesca E., Cameli N., Primavera G., Carrera M. 2006. Clinical and instrumental evaluation of skin improvement after treatment with a new 50% pyruvic acid peel. Journal of Dermatologic Surgery. 32, 4 doi: 10.1111/j.1524-4725.2006.32106.x.

4. Paul C.Leser S.Oesser S. 2019. Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance. Journal od Nutrients. 15, 11: 5 doi: 10.3390/nu11051079.

Dijeli dalje:


Oznake msm sumpor kolagen

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...