Preskoči na glavni sadržaj
0

Kolagen - važan protein odgovoran za zdravlje i ljepotu kože

Kolagen - važan protein odgovoran za zdravlje i ljepotu kože

Svakodnevni pokreti mišića lica uzrokuju gužvanje i nabore kože, što s vremenom rezultira borama i dubljim linijama koje izražavaju našu najčešću mimiku. Zbog toga većina žena poseže za proizvodima za pomlađivanje.

Kolagen i elastin glavne su komponente koje određuju izgled i strukturu naše kože. Starenje kože je životna činjenica s kojom će se svatko suočiti prije ili kasnije. Zapravo, proizvodnja prirodnog kolagena se smanjuje čim navršimo 20 godina. Do sada je otkriveno mnogo tretmana, krema i dodataka prehrani koji sadrže kolagen te mogu usporiti učinke starenja. Prahrana može također pomoći da naša zdrava koža ostane sjajna. Međutim, da bismo razumjeli zašto starimo, važno je poznavati osnove kože.

Od čega se koža sastoji?

Koža se sastoji od tri sloja, a to su:

Epidermis

Epiderma je površina kože, to je sloj bogat keratinom koji je vodootporan i žilav. Ovdje se odbacuju sve mrtve stanice kože i gdje se nalazi melanin (odgovoran za proizvodnju boje naše kože).

Dermis

Drugi, odnosno srednji sloj kože naziva se dermis, sastoji se od krvnih žila, masti, živaca, elastina i vlakna kolagena. Vlakna kolagena i elastina daju koži elastičnost.

Subdermis

Subdermis ili potkožno tkivo, najdublji je sloj vaše kože. Uglavnom se sastoji od masnog i vezivnog tkiva.

kolagen za kožu Gaia Naturelle

Slika 1: S godinama vlakna kolagena i elastina postaju tanja i počinju se lomiti.

Zašto naša koža stari?

Postoje dva procesa starenja:

  • intrinzično starenje - uzrokovano je unutarnjim čimbenicima i normalnim tjelesnim procesima, i
  • ekstrinzično starenje - uzrokovano vanjskim čimbenicima.

Intrinzično starenje

Iza 20. godine, sloj dermisa svake godine proizvodi 1% manje kolagena. To je prirodni proces starenja poznat kao intrinzično starenje. Vlakna kolagena i elastina postaju tanja i labavija, što znači da je naša koža s godinama manje elastična i opuštenija, što uzrokuje nastanak bora.

Još u dvadesetim, se naša koža potpuno obnovi svakih 28 do 30 dana. Ali s vremenom se ovaj proces regeneracije usporava.

U našim tridesetim, usporava se prijenos vlage iz dermisa u epidermis, a masne stanice se počinju smanjivati. Tada primjećujemo prve veće promjene na koži. Imamo osjećaj da smo se još do jučer borili s aknama, a već danas je naša koža beživotna, dehidrirana, a pojavile su se i prve bore.

Kolagen shot Gaia Naturelle

Slika 2: Proizvodnja kolagena u našem tijelu se svake godine smanjuje za 1%.

Kada napunimo četrdesete, naš se kolagen značajno smanjuje. Što znači da se vlakna kolagena i elastina počinju lomiti i gubiti elastičnost.

U pedesetim, koža postaje suha i lakše dobiva modrice. Potkožno tkivo se smanjuje a izlučivanje žlijezda lojnica usporava. U menopauzi zbog promjene hormonalnog djelovanja, dogodi se najveći pad kolagena u ženskoj koži. Razina estrogena se smanjuje, ostavljajući kožu suhom i manje zategnutom.

Ako usporedimo kožu u pedesetim, s kožom u dvadesetim, možemo prmijetiti da se regenerira 28% sporije. To nam objašnjava zašto je starija koža beživotna i bez mladenačkog sjaja.

Postoje li načini za odgodu procesa starenja?

Ne možemo zaustaviti intrinzični proces starenja koji se odvija tijekom godina, ali možemo poduzeti korake, kojima ćemo obnavljati kolagen i hidrataciju kože. Također možemo kontrolirati ekstrinzično starenje koje se događa kao rezultat čimbenika okoliša i načina života.

Ekstrinzično starenje

Pušenje

Jedan od najvećih uzroka starenja je pušenje. Ne samo da pušenje uzrokuje zdravstvene komplikacije kao što su rak pluća i srčani udari, ono također ubrzava proces starenja cijelog organizma. Tijekom pušenja, krvne žile se sužavaju. Smanjeni protok krvi sprječava kisik i druge hranjive tvari da dođu do stanica. A poveća se razina slobodnih radikala. To uzrokuje oštećenje kolagena i elastina u koži, što ubrzava nastanak bora i uzrokuje opuštanje kože.

Pušenje također smanjuje vlažnost kože, razinu vitamina i antioksidansa, koji su potrebni za neutralizaciju oštećenja slobodnih radikala. To na kraju uzrokuje suhoću kože.

Kod nepušača protok krvi je bolji, stanice dobivaju više kisika i hranjivih tvari, zbog čega je koža zdravija i ljepša.

Izlaganje suncu

Pretjerano izlaganje suncu također ubrzava proces starenja kože. To je zato što ultraljubičaste (UV) zrake uzrokuje oštećenje molekula DNK, što uzrokuje preranim starenjem. UV zrake aktiviraju melanocite koji proizvode pigment melanin kao prirodni obrambeni mehanizam kože. To može uzrokovati hiperpigmentacije u obliku mrlja, pjega i neujednačenog tena kože.

Ako vas to ne uznemiruje, bit ćete šokirani kada saznate da se rak kože u zadnjih 20 godina kod djece, adolescenata i mladih osoba, povećao za više od 250%.

Zbog toga, izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu i koristite kreme s visokim zaštitnim faktorima. Zaštitimo se od UV zraka i usporimo starenje.

Zaštitimo kolagen u koži

Krema sa zaštitnim faktorom

Gaia Naturelle krema za lice SPF

Slika 3: Krema sa zaštitnim faktorom štiti našu kožu od dehidracije i nastajanja hiperpigmentacijskih mrlja

Prevencija je ključna za smanjenje bora, pjega od sunca i neujednačenog tena kože. Krema sa zaštitnim faktorom mora postati dio obavezne jutarnje rutine kako bi se zaštitili od UV zraka. SPF krema za lice štititi će kožu od dehidracije i nastajanja hiperpigmentacijskih mrlja. Kremu za lice sa zaštitnim faktorom potrebno je nanositi svaki dan, neovisno o tome idemo li na plažu ili ćemo samo prošetati do posla. Koža lica, najviše je ispostavljena UV zrakama i zbog toga ju moramo najviše štititi. Preporučujemo prirodnu kremu sa SPF 30 i korištenje šešira kako bi u potpunosti zaštitili i najosjetljiviju kožu lica.

Dodaci prehrani

Sve popularniji su i dodaci prehrani koji djeluju iznutra prema van. Jedan od najpopularniji proizvoda na tržištu je Gaia Naturelle Kolagen shot koji sadrži hidrolizirani riblji kolagen, MSM, vitamin C i hijaluronsku kiselinu. Kolagen shot je pokazao iznimnu učinkovitost na širok spektar problema koji nam se javljaju u svakodnevnom životu. Najviše povratnih informacija dobiva se za kolagen za kožu (smanjenje akni, dermatitisa, rozaceje, bora, bolja hidratacija kože i elastičnost), kolagen za kosu (brži rast, veća količina kose i bolji volumen), kolagen za zglobove (smanjenje simptoma artritisa, kroničnih bolova u koljenu, manje škripanja zglobova, bolja pokretljivost zgloba), kolagen za nokte (manje se lome i listaju, postaju čvršći i brže rastu).

Gaia Naturelle Kolagen shot

Hidrolizirani kolagen, MSM i vitamin C u dodacima prehrani potiču proizvodnju prirodnog kolagena u tijelu. MSM i vitamin C poznati su po protuupalnom i antioksidativnom djelovanju.

Tretmani lica

Maske za lice i pilinzi mogu poboljšati izgled beživotne i naborane kože, pružajući dubok piling i njegujući kožu. Sadrže vitalne hranjive tvari koje potiču regeneraciju stanica, što dovodi do svjetlije i glađe kože.

S pilingom, odstraniti ćemo sve mrtve stanice koje kožu čine grubom, beživotnom i bez sjaja. Nakon pilinga, naša koža ostaje zdrava, svjetlija i svileno glatka.

Pilinzi su izvrsna opcija kao površinski tretman. Postoje i dublji, neinvazivni tretmani koji mogu pomoći u obnovi kolagena u vašoj koži kako bi se smanjio bore i opuštenost.

Masku za lice i piling preporučujemo da se radi jednom tjedno kako bi se koži vratio sjaj i nadoknadila izgubljena vlaga.

Njega kože

Nakon 25. godine života potrebno je početi koristiti dodatne proizvode za njegu kože koji sadrže antioksidanse, vitamine i peptide kolagena. To će omogućiti obnovu kolagena i elastina u vašoj koži.

Serum s vitaminom C Gaia Naturelle

Serum s vitaminom C i koenzimom Q10 potiče regeneraciju kolagena i smanjuje znakove starenja na našoj koži. Vitamin C je jedan najpouzdaniji i dobro istraženih sastojaka za njegu kože koji djeluje na posvjetljivanje mrlja nastalih od sunca. Osim toga, vrlo je važan antioksidans koji neutralizira djelovanje slobodnih radikala i sprječava raspadanje kolagena u koži.

Dijeli dalje:


Oznake kolagen njega kože

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...