Preskoči na glavni sadržaj
0

Zdrava koža – što moramo poduzeti da bi održali lijepu i zdravu kožu s prehranom?

Zdrava koža – što moramo poduzeti da bi održali lijepu i zdravu kožu s prehranom?

Za kožu kažu da je ogledalo našeg zdravlja i načina prehrane. Koju hranu i nutrijente trebamo konzumirati da bi naša koža bila lijepa i zdrava? Možemo li zaustaviti starenje kože?

Za odgovore i objašnjenja kakvu prehranu bi morali konzumirati za održavanje zdrave kože, obratili smo se Angelini Paić, sveučilišnoj specijalistici nutricionizma. Objasnila nam je kako možemo prepoznati nedostatak nutrijenta prema znakovima na koži, kosi i noktima. Pomaže li Kolagen shot u održavanju ravnoteže tijela i mladenačkog njegovanog izgleda kože?

Što koža govori o našem zdravlju - možemo li preko izgleda kože detektirati neki manjak nutrijenata?

Na koži se često reflektira unutarnje stanje našeg tijela, no i na noktima i kosi. Što stavljamo na tanjur utječe na odraz u ogledalu. Blijeda koža može upućivati na deficit željeza ili folne kiseline, vitamina B12, bakra ili vitamina E.

Suha koža upućuje na nedostatak omega-3- masnih kiselina, zatim može upućivati na manjak vitamina B kompleksa ili minerala cinka.

Koža gruba poput brusnog papira upućuje na deficit vitamina A. Dok lako lomljiva i tanka kosa, te gubitak kovrča označava nedostatak proteina.

Listanje noktiju često je znak deficita željeza, transverzalne linije upućuje na kwashiorkor (teški oblik pothranjenosti zbog nedovoljnog unosa bjelančevina). Ako ste primijetili da vam nokti sporo rastu provjerite nedostaje li vam kalcija u organizmu.

Također alergije na hranu poput glutena (celijakija) manifestiraju se kao "kožna celijakija" ili herpetiformni dermatitis - to je oblik bolesti karakteriziran pojavom sitnijih mjehurića koji svrbe na koži laktova i koljena. Zanimljivo je da se čini da je ovaj osip češći kod muškaraca nego kod žena. Neka istraživanja pokazuju da je omjer muškaraca prema ženama gotovo dva prema jedan. Osip je potaknut konzumacijom glutena, proteina koji se nalazi u određenim žitaricama, uključujući pšenicu, ječam i raž. Budući da je celijakija autoimuno stanje u kojem imunološki sustav greškom napada stanice u tankom crijevu, kod nekih napada i kožu.

Pravilnom prehranom koju odlikuje bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, antioksidansa, kao i pravilan odabir masnoća, možete učiniti mnogo za zdravlje vaše kože.

Gaia Naturelle-Kolagen shot Angelina Paić


 

Prehrambene i životne navike određuju kojom brzinom starimo, kojom brzinom se regeneriramo te kako ćemo iskorištavati hranjive tvari koje unosimo hranom ili suplementima.
- Angelina Paić, sveučilišna specijalistica nutricionizma.


Možemo li prehranom usporiti starenje - što kažu novija znanstvena istraživanja iz nutricionizma?

Starenje ne možemo zaustaviti ali ga možemo usporiti. Naša kronološka dob ne mora odgovarati i našoj biološkoj dobi. Naravno prehrana igra ključnu ulogu kako starimo. Osim prehrane, velik utjecaj ima san, kako se nosimo sa stresom te fizička aktivnost.  Možemo stariti zdravo, podupirući i štiteći naše stanice od upale, konzumacijom ključnih protuupalnih nutrijenata.

Prehrana i njezin odraz na koži oduvijek su bili zanimljiva tema za znanstvenike diljem svijeta. Dokazano je da vitamini, karotenoidi, tokoferoli, flavonoidi i razni biljni ekstrakti posjeduju moćna antioksidativna svojstva i naširoko se koriste u industriji njege kože, bilo kao lokalni agensi ili kao oralni dodaci u pokušaju produljenja mladolikog izgleda kože.

Što najviše utječe na starenje?

Današnji užurbani način života koji je popraćen stresom i vanjskim utjecajima poput smoga, UV zračenja pogađaju sve dobne skupine, stoga je potrebno imati raznoliku prehranu bogatu antioksidansima koji će svojim djelovanjem regenerirati naš organizam i neutralizirati slobodne radikale. Slobodni radikali nastaju i tijekom normalnog aerobnog metabolizma, no starenjem se produkcija slobodnih radikala povećava. Zato je važno da svakodnevno unosimo nutrijente koji ih neutraliziraju kako bismo spriječili oksidacijski stres. Slobodni radikali smanjuju i sintezu kolagena, bez kojeg nema elastične i zdrave kože. Ravnoteža u metaboličkim procesima pomaknuta je u smjeru nastanka viška slobodnih radikala, što može biti jedan od mogućih razloga starenja ljudskog organizma, budući da što smo stariji, smanjuje se i obrana organizma od radikala te možemo reći da nastaje začarani krug između procesa oksidacijskog stresa i starenja organizma kao uzroka i posljedice.

Što najviše škodi koži?

Nezdrava prehrana, pušenje, konzumiranje alkohola, vanjski utjecaji te stresni i ubrzani tempo života ostavljaju vidljive posljedice na koži.

Koji nutrijenti nam mogu pomoći da usporimo starenje i najviše utječu na stanje kože?

Vitamin E ima antioksidativna svojstva te štiti kožu od vanjskih utjecaja. Vitamin E ćemo pronaći u orasima, avokadu, bademima, suncokretovim sjemenkama, špinatu, brokulama, tikvama/bundevama.

Vitamin C je još jedan snažan antioksidans, nalazimo ga u citrusu, paprici i kiviju. Važan je kod sinteze kolagena.

Likopen se nalazi u crvenoj hrani poput rajčice, crvenog grejpa, nara…, dokazano pomaže u zaštiti naše kože od UV oštećenja. Još jedna skupina moćnih pigmenata koji se nalaze u bogato obojenoj žutoj i narančastoj hrani kao što je slatki krumpir, bundeva također štite kožu od viška UV svjetla su karotenoidi.

Esencijalne Omega 3- masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože te hrane naše crijevne bakterije i povezani su sa smanjenjem upale kože. Nalazimo ih u masnoj ribi (losos, srdele, tuna, skuša), kao i biljnim izvorima, poput chia sjemenki i oraha (samo imajte na umu da se ne apsorbira tako učinkovito u odnosu na masnu ribu).

I za kraj moćne fitokemikalije zvane flavonoidi koje se nalaze u mnogim biljnim namirnicama, poput bobičastog voća, zelenog čaja, kelja i u čokoladi. No ne bilo kojoj čokoladi, mora biti tamna i sadržavati barem 70% kakaa.

Naravno, važno je spomenuti da kožu moramo svakodnevno hidrirati kako izvana tako i iznutra. Voda je najbolji način hidracije, te nam uvijek treba biti pri ruci.

Gaia Naturelle- Kolagen shot, zdrava koža prehrana, kosa, zglobovi, nokti


Znamo da in vivo i in vitro sadržaj namirnica nije isti. Zato nutricionizam nije matematika i gledati nutricionizam samo kroz zbrajanje kalorija je totalno staromodno, rekla bi out.


Koji su najnoviji stavovi nutricionista u pogledu zdravlja kože?

Pametnim kombiniranjem namirnica možemo izvući maksimum u svoju korist. Znamo da in vivo i in vitro sadržaj namirnica nije isti. Zato nutricionizam nije matematika i gledati nutricionizam samo kroz zbrajanje kalorija je totalno staromodno, rekla bi out. Ono što je IN je razumijevanje moći hrane i prehrane ne pomoću brojeva (za to imate danas brojne aplikacije) već u  znanju kemijskih i biokemijskih reakcija hrane i fiziologiji našeg tijela. Kakva su vaša crijeva takva vam je i apsorpcija nutrijenata. O važnosti zdravlja crijeva danas sve više saznajemo i učimo.

Sinergija hrane je pojam vrijedan pažnje jer možda otkriva najveće tajne zdravlja mediteranske prehrane i francuskog paradoksa. Nutrijenti u zajedničkoj kombinaciji imaju puno veći i bolji efekt na zdravlje nego pojedinačno. Znanstvenici su razotkrili mnogobrojne fitokemikalije: biljne tvari koje djeluju na naš organizam. Njihovo otkrivanje traje i danas i o sinergiji hrane ćemo u budućnosti puno više znati.

Donedavno su znanstvenici mislili kako povoljan učinak određene namirnice osigurava neki njezin vitamin, mineral ili fitokemikalija. Sada, nakon godina i godina istraživanja, sve smo sigurniji da zasluga ne pripada jednoj tvari, nego svima koje sadržava određena namirnica!

Kada se nađu u našem organizmu sve te tvari djeluju zajedničkim snagama, podupirući jedna drugu i međusobno povećavajući svoj dobar učinak. Posrijedi je sinergija hrane!

Gaia Naturelle- kolagen shot, vitamin C, MSM, zdrava koža prehrana, nokti, kosa

Lijep primjer sinergije hrane vidimo i u Kolagen shot-u gdje je apsorpcija ribljeg kolagena puno bolja uz vitamin C te uz MSM, hijaluronsku kiselinu, biotin, vitaminima C, B6 i cinkom gdje dobijemo odličan miks koji podupire zdravlje kože, kose i noktiju.

Sinergija hrane vidljiva je u mnogim dokazanim primjerima poboljšane apsorpcije i iskorištenja nutrijenata, zato jedite pametno. Upoznajte svoje tijelo, pratite reakcije na pojedine namirnice jer ključ zdravlja je u individualnoj prehrani. Držanje dijeta je totalno out!

Zašto kod nekih ljudi dodaci prehrani imaju više efekta nego kod drugih ljudi?

Prvo što moramo znati koji je vremenski period potreban kako bi uočili razliku?

Na temelju znanstvenih studija objavljenih do sada ne postoji univerzalno prihvaćen vremenski okvir koliko je vremena potrebno da suplementacija kolagena pokaže učinkovitost. Međutim većina znanstvenih istraživanja koja su pokazala statistički značajne razlike i pozitivne ishode suplementacije kolagenom su prikazane u periodu od 4 do 8 tjedana, stoga možemo reći kako bi grub vremenski okvir u kojem možemo uočiti razliku je nakon 1 do 2 mjeseca konzumacije, ne prije.

Prehrambene i životne navike određuju kojom brzinom starimo, kojom brzinom se regeneriramo te kako ćemo iskorištavati hranjive tvari koje unosimo hranom ili suplementima. Prehrana s visokim udjelom šećera iscrpljuje razinu kolagena budući da obilje šećera povećava brzinu glikacije, procesa gdje se šećer veže na proteine i tvori molekule naziva AGE (Advanced Glycation Endproducts). AGE molekule čine strukturu kolagena slabom te smanjuju njegovu moć da gradi strukturu kože što za posljedicu ima pojavu bora. Pušenje i izlaganje suncu također oštećuju kolagen.

I na kraju, no ne manje bitno je zdravlje naših crijeva i stanje naše mikrobiote. Ako imate nezdrava crijeva, to može imati velik utjecaj na naše cjelokupno zdravlje, a posebno na izgled vaše kože, brzinu starenja te pojave mrlja, upale, ekceme i rozaceju. O zdravlju crijeva ovisi naša apsorpcija hranjivih tvari. Kao što imamo jedinstven otisak prsta imamo i jedinstvena crijeva. Kako se hranimo i kakve životne navike imamo utječe na sve segmente našeg zdravlja pa tako i kože, zglobova i hrskavice. Suplementacija nije zamjena za pravilne i uravnotežene obroke.

Postoji izreka: „ Sretna i zadovoljna žena je lijepa žena“, što nas opet vodi da pažnju usmjerimo na zdravlje crijeva, vjerovali ili ne :). Znanstveno je dokazano kako su crijeva naš drugi mozak, crijeva sintetiziraju 95% serotonina i 50% dopamina bez kojih nema zadovoljstva, sreće ni dobrog sna.

Kolagen je koristan za zdravlje crijeva jer sadrži velike količine aminokiselina glicina, glutamina i prolina koje mogu biti korisne za crijevni trakt, kao i za želudac.

Kako crijeva utječu na stanje kože?

Kao što imamo os crijeva-mozak (Gut-brain axis), a imamo i crijeva-koža ( Gut-skin axis). Disbioza u mikrobiomu kože i/ili crijeva povezana je s promijenjenim imunološkim odgovorom, potičući razvoj kožnih bolesti, poput atopijskog dermatitisa, psorijaze, akni vulgaris, peruti, pa čak i raka kože. Većina naše komunikacije između crijeva i kože odvija se kroz imunološki sustav - a smatra se da "neuravnotežen" crijevni mikrobiom izaziva upalu. To može dovesti do pogoršanja mnogih kožnih stanja stoga ima smisla promijeniti svoju prehranu ako mislite da pridonosi bilo čemu od toga.

Koja hrana potiče proizvodnju kolagena?

Vjeruje se da nekoliko namirnica bogatih proteinima njeguje proizvodnju kolagena jer sadrži aminokiseline koje stvaraju kolagen - glicin, prolin i hidroksiprolin. To uključuje ribu, perad, meso, jaja, mliječne proizvode, mahunarke i soju.

Proizvodnja kolagena također zahtijeva hranjive tvari poput cinka koji se nalazi u školjkama, mahunarkama, mesu, orašastim plodovima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama; i vitamin C iz agruma, bobičastog voća, lisnatog povrća, paprike i rajčice.

 

Za još više zanimljivosti i nutricionističkih preporuka, pratite Angelinu Paić na Instagramu.

Dijeli dalje:


Oznake kolagen njega kože anti-age

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...