Preskoči na glavni sadržaj
0

Što utječe na razinu kolagena u tijelu?

Što utječe na razinu kolagena u tijelu?

Zašto biste trebali uzimati dodatke prehrani? Koliko je vremena potrebno da se vide rezultati? Kako životne i prehrambene navike utječu na razinu kolagena u tijelu?

Što utječe na razinu kolagena u tijelu?

Kada u svoju rutinu uključite novi dodatak prehrani, prirodno je očekivati rezultate. Ali koliko brzo će se ti rezultati pojaviti?

Za početak moramo reći da je strpljenje ključno. Rezultati neće biti vidljivi preko noći niti nakon tjedan dana. Postoje neke stvari kod kojih možete očekivati rezultate poprilično brzo, ali za punu korist svakako dajte svojim dodacima prehrani dovoljno vremena prije nego što donesete konačnu odluku o njihovoj učinkovitosti.

Zašto biste trebali uzimati dodatke s kolagenom?

Kolagen igra vitalnu ulogu u zdravlju vaše kože, kostiju i vezivnog tkiva, održavajući zglobove jakima, čineći kožu elastičnom i pomažući u zaštiti organa, kao i drugih funkcija. Jednostavno rečeno, kolagen povezuje sva tkiva u tijelu. Zamislite kolagen kao “ljepilo” koje u tijelu drži sve zajedno.

Količina tog "ljepila" koje vaše tijelo može prirodno proizvesti smanjuje se kako starite, a razine kolagena padaju za otprilike 1% godišnje nakon dvadesete godine života. A menopauza još i ubrzava taj gubitak, što pridonosi borama, ukočenim zglobovima, istrošenoj hrskavici i smanjenoj mišićnoj masi.

Tu na scenu dolaze suplementi kolagena. Istraživanja su pokazala da suplementi kolagena podržavaju elastičnost kože, poboljšavaju ukočenost zglobova, povećavaju gustoću kostiju i jačaju zdravlje noktiju i kose.

Gaia Naturelle Kolagen shot

Koliko je vremena potrebno da kolagen počne djelovati?

Ne postoji univerzalno prihvaćen vremenski okvir kada će suplementacija kolagena pokazati učinkovitost. Međutim većina znanstvenih istraživanja je pokazala sljedeće rezultate:

  • Prednosti na koži: 4 do 12 tjedana
  • Mišićna masa i snaga: 3 mjeseca
  • Potpora zdravlju zglobova: 4 do 6 mjeseci
  • Potpora tetivama: 3 do 6 mjeseci
  • Potpora gustoći kostiju: 12 mjeseci
  • Zdravlje noktiju: 4 do 6 mjeseci

Imajte na umu da će rezultati varirati od osobe do osobe što je skroz normalno. Kod nekih će rezultati biti vidljivi prije, kod nekih kasnije. Faktori koji utječu na suplementaciju kolagena su životne i prehrambene navike kao i starost. 

Čimbenici koji potiču propadanje kolagena u organizmu

Koliko se dodatak apsorbira ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući izbor prehrane, koncentraciju hranjivih tvari, osobno zdravlje i dob.

U nastavku Vam donosimo listu čimbenika koji mogu smanjiti razinu kolagena u tijelu:

  • Pušenje: Pušenje smanjuje proizvodnju kolagena. Oštećuje kolagen i elastin što dovodi do bora i sporog zacjeljivanja rana.
  • Konzumiranje previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata: Prehrana s visokim udjelom šećera iscrpljuje razinu kolagena budući da obilje šećera povećava brzinu glikacije, procesa gdje se šećer veže na proteine i tvori molekule naziva AGE (Advanced Glycation Endproducts). AGE molekule čine strukturu kolagena slabom te smanjuju njegovu moć da gradi strukturu kože što za posljedicu ima pojavu bora.
  • Izloženost ultraljubičastom svjetlu: Previše sunčeve svjetlosti smanjuje proizvodnju kolagena i uzrokuje bržu razgradnju kolagena. Ultraljubičasto sunčevo zračenje uzrokuje bore.

Zdrava koža - Kako crijeva utječu na stanje kože?

Zdrava koža

Naše prehrambene i životne navike određuju zdravlje naše kože, koliko brzo starimo, koliko brzo se regeneriramo i kako koristimo hranjive tvari koje unosimo hranom ili dodacima prehrani.

Naša apsorpcija hranjivih tvari ovisi o zdravlju crijeva. Baš kao što imamo jedinstveni otisak prsta, imamo i jedinstvena crijeva odnosno crijevne mikrobiote. Način na koji se hranimo i kakve životne navike imamo utječe na sve segmente našeg zdravlja, pa tako i na kožu, zglobove i hrskavicu.

Nezdrava crijeva mogu imati veliki utjecaj na:

  • opće zdravstveno stanje, a posebno izgled i zdravlje kože,
  • brzinu starenja
  • pojave mrlja, upala, ekcema i rozaceje.

Znanstveno je dokazano da su crijeva naš drugi mozak, crijeva sintetiziraju 95% serotonina i 50% dopamina bez kojih nema užitka, sreće ni dobrog sna.

Kolagen je koristan za zdravlje crijeva jer sadrži velike količine aminokiselina glicina, glutamina i prolina koje mogu biti korisne za crijevni trakt, kao i za želudac.

Kako nadomjestiti izgubljeni kolagen?

Dakle, kako da nadomjestimo izgubljeni kolagen? Nažalost, to nije moguće. Međutim, uzimanjem hidroliziranog kolagena možemo potaknuti tijelo da samo počne ponovno sintetizirati kolagen.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da moramo kožu svakodnevno hidratizirati, kako izvana tako i iznutra. Hidratizirana koža već izgleda mlađe i otpornija je na štetne utjecaje iz okoline.

Ono što je najvažnije, pobrinite se da imate zdravu i uravnoteženu prehranu bogatu cjelovitim namirnicama kako biste izvukli najviše koristi od dodatka prehrani s kolagenom.

Dijeli dalje:


Oznake kolagen njega tijela ljepota zdravlje

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...