Preskoči na glavni sadržaj
0

Utjecaj vitamina C i cinka na prehladu

Utjecaj vitamina C i cinka na prehladu

Vitamin C i cink zauzimaju glavna mjesta među mikronutrijentima odgovornima za pravilno djelovanje imunološkog sustava. Mnoga istraživanja potvrđuju da dodavanje vitamina C i cinka unutar 24 sata od pojave prvih simptoma prehlade, učinkovito smanjuje ozbiljnost i trajanje prehlade.

Vitamin C i cink

Vitamin C i cink igraju važnu ulogu u imunološkoj obrani i održavanju zdravlja.

Vitamin C

Vitamin C je kofaktor za nekoliko ključnih enzima u biosintezi kolagena, karnitina i neurotransmitera. Vrlo je učinkovit antioksidant koji štiti proteine, lipide, ugljikohidrate i DNA od oštećenja slobodnih radikala nastalih tijekom metabolizma, kao i kod izloženosti toksinima i zagađivačima (npr. pušenje).

Simptomi nedostatka vitamina C su najčešće umor, nedostatak motivacije i loša koncentracija. Kronični manjak vitamina C može uzrokovati skorbut. Skorbut uzrokuje slabljenje kolagenskih struktura što dovodi do gubitka zubi, bolova u zglobovima i kostima, poremećaja vezivnog tkiva (npr. nenormalno okoštavanje), lošeg cijeljenje rana i slabog imuniteta.

Cink

Cink je uključen u više od sto enzimskih reakcija u tijelu. Ima važnu ulogu u staničnoj diferencijaciji što je izuzetno važno kod cijeljenja rana, sintezi proteina i rasti.

Kod manjka cinka vrlo često dođe do promjena na koži, usporene rasti, oslabljenog odaziva imunološkog sustava, povećane osjetljivosti na infekcije, sporijeg cijeljenje rana, niskog libida i neplodnosti.

Gaia Naturelle vitamin C

Vitamin C i cink su važni antioksidansi koji štite imunološke stanice od oksidacije, koja se događa zbog velikog broja reakcija, s kojima onesposobe patogene organizme da naruše naše zdravlje. Zbog toga nedostatak vitamina C i cinka ozbiljno utječe na naš imunološki sustav. Kod nedostatka vitamina C se smanji otpornost na bolesti a s manjkom cinka smo izloženiji brojnim bakterijskim, virusnim i parazitskim komplikacijama.

Virusne infekcije respiratornog sustava, kao što su prehlada i gripa, spadaju među najčešće bolesti. Prehlade i gripe uzrokuju raznoliki virusi koji često mutiraju, što znači da neprestano mijenjaju virusne sojeve. Dakle, uspješna i potpuna imunizacije je gotovo nemoguća.

Prehlade se uglavnom pojavljuju sezonsko, tako da se brzo povećavaju u jesen, ostaju prisutne tijekom cijele zime i ponovno se smanjuju u proljeće. U prosjeku, odrasli imaju oko dvije do četiri prehlade godišnje, dok djeca mogu imati šest do deset prehlada godišnje (djeca koja idu u vrtić i školu čak do 12 prehlada godišnje). Dokazano je da pušenje smanjuje razinu antioksidanta (najviše vitamina C) i tako slabi naš imunološki sustav. To znači da pušači mogu doživjeti prehladu još češće nego nepušači.

Prehlade u prosjeku traju između 4 dana do 3 tjedna, a najčešći simptomi su začepljen nos, curenje iz nosa i kihanje.

Učinak kod prehlade 

Istraživanja su dokazala da za vrijeme infekcije, razina vitamina C u krvi pada i teže se vraća u normalu nakon prestanka simptoma. To upućuje na to da je njegova primjena za vrijeme oporavka nužna. Redovita konzumacija više doze vitamina C nam omogućuje dovoljnu zalihu vitamina C u krvi koja značajno smanjuje učestalost, trajanje i simptome prehlade. S obzirom da je vitamin C, vitamin koji se topi u vodi, nema straha od predoziranja, jer tijelo višak izluči mokraćom.

Prehlada

Imunostimulacijska svojstva cinka također doprinose reguliranju prehlade. Cinkove soli dokazano sprječavaju razmnožavanje virusa i štite plazemske membrane od razgradnje mikrobnih toksina. U različitim istraživanjima su dokazali da dodavanje cinka za vrijeme prehlade, smanjuje trajanje i ozbiljnost bolesti.

Stare i nove zarazne bolesti i dalje predstavljaju glavni znanstveni izazov, unatoč velikom napretku medicine (uključujući razvoj cjepiva i drugih terapijskih sredstava). U posljednjem desetljeću su se pojavile brojne patogene zarazne bolesti koje predstavljaju značajnu globalnu prijetnju za zdravlje ljudi. Iako postoje različiti čimbenici koji određuju hoće li se pojedinac zaraziti, imunološki sustav ostaje prva obrambena linija od svih vanjskih patogena. Imunološki sustav nas svakodnevno štiti od različitih gljivica, bakterija, virusa i unutarnjih prijetnji poput stanica raka.

Vitamin C i cink zauzimaju glavna mjesta među mikronutrijentima koji su odgovorni za pravilno djelovanje imunoloških funkcija. Zbog toga mnoga istraživanja potvrđuju da dodavanje vitamina C i cinka unutar 24 sata od pojave simptoma prehlade, učinkovito smanjuje ozbiljnost i trajanje prehlade.

Redovita primjena se posebno preporučuje kod osoba koje su ispostavljene stalnom fizičkom stresu (posao, sport, rad na neadekvatnim temperaturama, pušači) i za vrijeme sezonskih prehlada kada su zaraze češće.

 Literatura:

1. Maggini S., Beveridge S., Suter M. 2012. A Combination of High-dose Vitamin C Plus Zinc for the Common Cold. The Journal of International Medical Research, 40: 28 – 42 doi: 10.1177/147323001204000104

Dijeli dalje:


Oznake vitamin C cink nedostatak vitamina imunološki sustav

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...