Preskoči na glavni sadržaj
0

Najčešće promjene kod žena u menopauzi

Najčešće promjene kod žena u menopauzi

Možda nećete moći spriječiti da menopauza uzme danak na vašoj koži, kosi i zglobovima ali svakako možete poduzeti određene korake kako bi i dalje izgledale i osjećale se najbolje što možete.

Menopauza, koja službeno počinje godinu dana nakon zadnje mjesečnice, sa sobom donosi različite promjene na koži, kosi i cijelom tijelu. Kako razina hormona pada, vaša koža može postati suha, opuštena i tanka. Možda ćete primijetiti više kose na licu, a manje na tjemenu. Međutim, uz pravilnu njegu, možete umanjiti te učinke.

Tekstura kože se s godinama mijenja iz nekoliko razloga. Izlaganje ultraljubičastim (UV) zrakama tijekom vremena razgrađuje kolagen i elastin, zbog čega koža gubi elastičnost i čvrstoću. Masno tkivo ispod kože se također smanjuje, što dovodi do gubitka gustoće ili opuštenosti. Drugi vrlo važan čimbenik zbog čega se dešavaju najveće promjene na koži je menopauza.

Koje promjene se događaju na koži tijekom menopauze?

njega kože u menopauzi Gaia Naturelle

Kolagen je ono što koži daje punoću i strukturu. Brzi gubitak kolagena dovodi do stvaranja finih linija i bora te gubitka tonusa kože, što uzrokuje opuštenost kože lica.

Osobito kod žena može doći do brzog gubitka punoće i elastičnosti kože, koja se podudara s menopauzom. Oko 30 % kolagena kože gubi se u prvih pet godina nakon menopauze, a nastavlja se smanjivati za oko 2 % sa svakom daljnjom godinom1. Ova promjena u izgledu i kvaliteti ženske kože povezana je sa smanjenjem estrogena, što dovodi do manje kolagena. Također dolazi i do spore degradacije vlakna elastina u našoj koži, koji su bogati kolagenom2.

Pad hormona estrogena uzrokuje promijene na koži kao što su:

Suha koža

U menopauzi koža gubi sposobnost zadržavanja vode, pa koža može postati prilično suha. To može biti posebno vidljivo kada je zrak suh.

Osim suhe kože, žene u menopauzi mogu osjetiti i vaginalnu suhoću, koja je povezana smanjenom proizvodnjom estrogena i progesterona.

Kožu čistite s blagim sredstvima za čišćenje na uljnoj bazi umjesto tvrdih i agresivnih sapuna. Zrelu kožu, sapun može previše isušiti.  Pravilna njega kože u zreloj dobi uključuje kvalitetne hidratantne kreme i losione.

vaginalna suhost menopauza Gaia Naturelle

Najbolje je koristiti hidratantni losion za tijelo s hijaluronskom kiselinom odmah nakon kupanja na vlažnoj koži kako bi se sastojak mogao vezati s vodom.

Hidratantna krema za lice s hijaluronskom kiselinom i MSM-om može biti od posebne pomoći jer će istovremeno nahraniti kožu i potaknuti njezinu regeneraciju.

Uz proizvode za njegu kože, uvijek je korisno njegovati kožu iznutra, piti puno vode i redovito konzumirati dodatke prehrani koje sadrže kolagen, hijaluronsku kiselinu, MSM i ostale bogate nutrijente koji će potaknuti regeneraciju kože i održavati vlagu.

Akne

Kako razine ženskih hormona padaju prije i tijekom menopauze, kod nekih žena mogu se javiti akne poput tinejdžerskih. Akne uzrokovane menopauzom mogu biti frustrirajuće, osobito ako ih godinama niste imali.

Akne u menopauzi su uzrokovane padom razine estrogena, dok razina androgenih hormona (muški spolni hormoni) ostaje stabilna, povećavajući proizvodnju sebuma i uzrokujući začepljenje pora. Međutim, u većini slučajeva akne nestaju nakon što se hormoni izjednače.

U međuvremenu, pokušajte koristiti proizvode sa sastojcima za borbu protiv akni, poput MSM-a i hidrolata smilja. MSM i hidrolat smilja će djelovati protuupalno i poticati regeneraciju kože, što neće dodatno isušiti i iritirati kožu.

Čišćenje kože je također važan korak u njezi kože sklonoj aknama, no u starijoj dobi moramo biti pažljivi da proizvod za čišćenje lica nije preagresivno i ne isuši previše kožu. Zato preporučujemo prirodnu pjenu za čišćenje lica s MSM-om koja će ukloniti prekomjerni sebum s površine kože ali ju neće isušiti.

čišćenje kože lica pjena za pranje lica Gaia Naturelle

Osjetljivost kože

Oko 50. godine mijenja se pH razina naše kože. Ovom promjenom koža postaje osjetljivija, a žene postaju sklonije pojavi osipa i koži koja se lako iritira.

Hormoni igraju važnu ulogu u zdravlju naše kože. Kada razina hormona padne, koži treba više vremena da zacijeli. Potražite proizvode s nježnim, umirujućim sastojcima koji mogu pomoći u smirivanju kože koja ima svrbež ili upalu kao rezultat hormonalnih promjena tijekom menopauze.

Njega kože uključuje sastojke kao što je niacinamid (koji pomaže smanjiti iritaciju od drugih sastojaka), hijaluronska kiselina, MSM i sastojke prirodnog podrijetla, poput kamilice ili šipka.

Dodatak prehrani Kolagen shot može pomoći u poboljšanju gustoće i debljine kože, čime će se i vanjska barijera kože poboljšati. Istraživanje s Kolagen shot-om dokazuje da 5 g hidroliziranog ribljeg kolagena u kombinaciji s 1,5 g MSM-a dnevno može povećati gustoću dermisa za 20 % u samo 12 tjedana.

Pjege i hiperpigmentacijske mrlje

Ako provodite puno vremena na otvorenom ili se sunčate bez zaštite od sunca, vjerojatno ćete vidjeti štetne učinke koje UV zrake uzrokuju na koži. Staračke pjege i veća tamnija područja na koži mogu se pojaviti na vašem licu, rukama, vratu, rukama ili prsima. Osim toga neadekvatna njega kože i zaštita od sunca mogu dovesti do raka kože i prekanceroznih kožnih izraslina.

Budući da je izlaganje suncu jedan od glavnih čimbenika starenja kože, važno je svakodnevno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom SPF - čak i kada je oblačno. Kako biste svojoj koži pružili potrebnu zaštitu, koristite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF 30 ili više. Nanesite ga na djelove kože koju odjeća ne pokriva više puta dnevno.

hiperpigmentacijske pjege Gaia Naturelle

Ako su pjege i hiperpigmentacijske mrlje već prisutne na vašoj koži, zasigurno ćete ih htjeti ukloniti. Izblijedite ih proizvodima za piling koji uklanjaju mrtve stanice kože kao što je Brightening maska za lice koju možete nanijeti i na druge dijelove kože (ruke, dekolte). Suha koža može biti bez sjaja i ljuštiti se. Osim toga kod posvjetljivanja kože i hiperpigmentacija su vrlo učinkoviti proizvodi s vitaminom C. Kod odabira seruma s vitaminom C morate biti pažljivi da sadrži stabilne derivate vitamina C koji neće reagirati sa svjetlosti te dodatno iritirati kožu.

Gubitak kose u menopauzi vrlo je čest

Smanjeni estrogen može pridonijeti gubitku kose ili uzrokovati da kosa bude lomljiva i suha. U menopauzi mnoge žene primjećuju stanjivanje kose. Nekim ženama se linija kose počinje povlačiti. Opadanje kose postaje veće od normalnog, kosa se prorjeđuje te se na nekim dijelovima mogu pojaviti i područja koja su u potpunosti bez kose3-5.

Jaki kemijski tretmani kose mogu uzrokovati daljnja oštećenja. Što se tiče gubitka kose, što ga ranije počnete liječiti, rezultati su bolji.

Opadanje kose suha kosa Kolagen shot Gaia Naturelle

S druge strane zbog visoke razine muških hormona u usporedbi sa smanjenom količinom ženskih hormona u menopauzi se često pojavljuju neželjene dlake ispod brade i duž čeljusti ili iznad usne.

Dodatak prehrani Kolagen shot sadrži visoke doze MSM-a, vitamina B6, cinka i biotina koji doprinose normalnom rastu kose. Time će se povećati gustoća i volumen kose koja će biti čvršća i zdravija.

Osteoporoza

Postoji izravan odnos između nedostatka estrogena nakon menopauze i razvoja osteoporoze. Nakon menopauze, resorpcija (razgradnja) koštane mase postaje veća od obnove (izgradnje) koštane mase.

Do gubitka koštane mase dolazi i kod žena koje ulaze prerano u menopauzu (prije 45. godine života), svih drugih situacija u kojima žene imaju preniske razine hormona i imaju rijetke menstruacije. Te žene možda neće znati da imaju osteoporozu do trenutka kada im kosti ne postanu toliko slabe da im iznenadni udarac ili pad izazovu prijelom ili napuknuće kralješka3-5.

Osteoporoza Vitamin D Kolagen shot 10'000

Suplementacija dodacima prehrani s hidroliziranim kolagenom, vitaminom C i D pomaže povećati gustoću kostiju. To dokazuju i studije kod kojima se vide iznimne razlike između žena koje su uzimala 5 g hidroliziranog kolagena dnevno. Mineralna gustoća kostiju značajno se poboljšala u kralježnici i kukovima žena koje su uzimale kolagen, dok se gustoća kostiju smanjila kod žena koje su uzimale placebo6.

Možete li spriječiti promjene koje se dešavaju tijekom menopauze?

Možda nećete moći spriječiti da menopauza uzme danak na vašoj koži, kosi i zglobovima ali svakako možete poduzeti određene korake kako bi i dalje izgledale i osjećale se najbolje što možete.

Hidratacija kože je izuzetno važna za njegu kože u menopauzi. Vjerojatno će vam koža lica i tijela biti suša nego ikada, a korištenje hidratantnih krema s hijaluronskom kiselinom mogu pomoći u održavanju vlage u koži. Uključivanje sastojaka koji promiču starenje, poput MSM-a, vitamina C, niacinamida, koenzima Q10 i naravno zaštitnog faktora s više od SPF 30 također će pomoći u održavanju lijepe i zdrave kože.

Osim njege kože izvana, izuzetno je važna i hidratizirati kože iznutra prema van, u čemu se je dodatak prehrani Kolagen shot koji sadrži riblji kolagen, pokazao izuzetno učinkovit. Dokazano je da u samo 12 tjedana Kolagen Shot može povećati hidrataciju kože za čak 32%.

Osim poboljšanja teksture kože, Kolagen Shot vrlo je važan za zdravlje zglobova, kosti, zubi, kose i noktiju za što su zaslužni vitamin C, biotin, cink i ostali aktivni sastojci kao što su MSM i hidrolizirani riblji kolagen.

Također se pobrinite da ostanete hidrirani, dovoljno spavate i ograničite konzumaciju alkohola, kofeina i prerađene ili masne hrane.

 

Literatura:

1. Brincat M, Moniz CF, Studd JW, et al. 1983; 287 (6402): 1337-8.

2. Braverman IM, Fonferko E. 1982 May;78(5):434-43.

3. Grady D, Barrett-Connor E. Menopause. In L Goldman, A Shafer, eds., Goldman’s Cecil Medicine, 24th ed. Philadelphia, PA: Saunders. 2012;1565-1571.

4. Nelson HD. Menopause. Lancet. 2008;371:760-770.

5. Al-Safi ZA, Santoro N. Menopausal hormone therapy and menopausal symptoms. Fertil Steril. 2014;101:905-915.

6. König D, Oesser S, Scharla S, et al. 2018 Jan 16;10(1):97.

Dijeli dalje:


Oznake menopauza njega kože

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...