Preskoči na glavni sadržaj
0

Hijaluronska kiselina - izvor mladosti

Hijaluronska kiselina - izvor mladosti

Tijekom posljednjih nekoliko godina hijaluronska kiselina postala je sinonim za mladost, ljepotu, ublažavanje boli te za ubrzano cijeljenje rana. Naše tijelo svakodnevno proizvodi hijaluronsku kiselinu vrijednu tisuće eura. Međutim, naše stanice ne proizvode uvijek hijaluronsku kiselinu učinkovito. Kad se proizvodnja hijaluronske kiseline smanji, to rezultira bolovima u zglobovima, miofascijalnoj krutosti, starenjem kože, suhoćom i borama, a osim toga i sporim cijeljenjem rana, mišića, tetiva, itd.

Što je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina poznata pod imenom hijaluron je tvar koje naše tijelo prirodno proizvodi. Klasificirana je kao polisaharid (vrsta ugljikohidrata), u visokim koncentracijama nalazi se u koži, zglobovima i očima, gdje osigurava podmazivanje i održavanje vlage tkiva.

Kolagen shot 10'000

 Zanimljivost: Osoba s prosječnom težinom 70 kg ima 15 g hijaluronske kiseline, dok tijelo upotrijebi oko 5 g dnevno za obavljanje različitih zahtjevnih zadaća u našim stanicama.

Budući da se razina hijaluronske kiseline s godinama smanjuje, dodaci hijaluronske kiseline mogu pomoći kod liječenja ili prevencije zdravstvenih stanja povezanih sa starenjem.

Tradicionalno se hijaluronska kiselina izvlačila iz pijetlovih krijesta ali zbog etičkih argumenta te kompleksnog postupka ekstrakcije i prečišćavanja, se danas poslužujemo hijaluronskom kiselinom nastalom kontroliranom bakterijskom fermentacijom u laboratoriju.

Hijaluronska kiselina ima različite namjene, mnogi ju uzimaju kao dodatak prehrani, ali koristi se i u kozmetici kao dodatak kremama, kapima za oči i injekcijama.

Najpoznatija primjena hijaluronske kiseline je kao dodatak kremama i serumima protiv bora, dok je sve raširenija i kod liječenja artritisa.

U alternativnoj medicini se hijaluronska kiselina vrlo često preporučuje i za liječenje niz drugih zdravstvenih problema kao što su sindrom kroničnog umora, kronična bol, fibromialgija, osteoporoza, nesanica, i druge.

Zdravstvena korist

Hijaluronska kiselina ima izvrsnu visokoelastičnost, visoku sposobnost zadržavanja vlage, visoku biokompatibilnost i higroskopna svojstva. Imajući ova svojstva, hijaluronska kiselina djeluje kao mazivo, amortizer, stabilizator strukture zgloba i regulator ravnoteže i otpora protoka.

Jedna od najčešćih primjena hijaluronske kiseline je za liječenje osteoartritisa (degenerativne bolesti zglobova poznata i pod nazivom artroza, odnosno propadanje zglobne hrskavice). Teški oblici osteoartritisa u medicini se liječe operativno, zamjenom umjetnog zgloba, dok konzervativni tretmani uključuju ubrizgavanje hijalurona injekcijama neposredno u zglob.

Injekcije poboljšavaju simptome, iako za pacijente koji trebaju redovito posjećivati ​​bolnicu kako bi primili ove bolne injekcije, predstavljaju velik psihički teret i rizik od infekcije.

Istovremeno, dodaci prehrani poput hijaluronske kiseline, kolagena i MSM-a, se uglavnom prodaju kao dodaci zdravoj prehrani s ciljanje poboljšanja problema sa zglobovima, kožom, noktima i kosom. Za razliku od injekcija, dodaci prehrani nameću mali teret pacijentima, a dokazano je da imaju istu korist na poboljšanje simptoma kao i injekcije. Kada sve tri komponente pomiješamo u jedno, poduprijet ćemo i pojačati učinak sva tri sastojka. 

U kozmetici

Starenje ljudske kože popraćeno je promjenama u sadržaju i metabolizmu hijaluronske kiseline, a najdramatičniji pad primijećen je nakon 50. godine. Hijaluronska kiselina s niskom molekularnom težinom može lako prodrijeti kroz kožu i ponovno uspostaviti sadržaj hijaluronske kiseline. Kada se hijaluronske kiseline nanose na površinu kože, nastaje visokoelastični film. Ovaj film inhibira prodor stranih tvari i održava vlažnost kože. Zbog toga postoji veliki interes za primjenom hijaluronske kiseline kako bi se spriječili učinci starenja. Zapravo, hijaluronska kiselina promovirana je kao "izvor mladosti".

Prirodna kozmetika

S druge strane, kreme i losioni na bazi hijalurona se preporučuju i kod mlađe kože sklone aknama i miteserima jer dokazano utječe na upalne procese i faze ponovnog modeliranja procesa zacjeljenja rana, osim toga održava vlažnost, te problematične i zahtjevne kože.

Dermatologija i plastična kirurgija

Hijaluronska kiselina također se koristi kao punilo za usne u plastičnoj kirurgiji. U dermatologiji se vrlo često koriste različiti hidrogelovi na bazi hijaluronske kiseline za cijeljenje rana, opeklina i liječenje čira na koži.

Druge koristi

Sve više ima studija koje potvrđuju široku namjenu i djelovanje hijaluronske kiseline. Tako je istražena zbog potencijala regeneracije vaskularnog tkiva. Hijaluronska kiselina je pronašla široku primjenu i u inženjerstvu perifernih živčanih tkiva, podržavajući izrast, diferencijaciju i proliferaciju živaca. A na osnovi različitih istraživanja, čini se da hijaluronska kiselina može imati važnu ulogu u terapiji ozljeda živaca kada se koristi u suradnji s prirodnim molekulama (kolagenom, hitozanom), čime se potvrđuje dodatni neočekivani kapacitet interakcije sa specifičnim čimbenicima rasta koji sudjeluju u obnovi.

 

Literatura:

1. Abatangelo G., Vindigni V., Avruscio G., Pandis L., Brun P. 2020. Hyaluronic Acid: Redefining Its Role. Cell 9, 7 doi: 10.3390/cells9071743

2. Gupta R. C., Lall R., Srivastava A.,Sinha A. 2019. Hyaluronic Acid: Molecular Mechanisms and Therapeutic Trajectory. Frontier in Veterinari Science doi: 10.3389/fvets.2019.00192

3. Saranraj P., Naidu M. A. 2013. Hyaluronic Acid Production and its Applications - A Review. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archive 4, 5

4. Oe M., Tashiro T., Yoshida H., Nishiyama H., Masuda Y., Maruyama K., Koikeda T., Maruya R., Fukui N. 2016. Oral hyaluronan relieves knee pain: a review. Nutritional Journal 15 doi: 10.1186/s12937-016-0128-2

 

Dijeli dalje:


Oznake hijaluronska kiselina kolagen msm dadaci prehrani bol u zglobovima artritis fibromialgija protiv bora

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...