Preskoči na glavni sadržaj
0

Lastovo - otok sreće

Lastovo - otok sreće

Otok na kraju svijeta, mjesto gdje je vrijeme stalo i sigurno naš otok sreće <3

Moja priča s Lastovom počinje 2010 godine. Nakon završene srednje škole u Rijeci odlazim na fakultet u Ljubljanu. Upoznajem sadašnjeg muža i eto sada imamo dvije male barabe. Nikada nisam mislila da će me put odvesti u Sloveniju..

Svekar ide svake godine na Lastovo i to već 40 godina odnosno od 1974 godine. Tada je prvi puta otišao na Lastovo s ekipom iz Splita koja je studirala u Ljubljani. Kaže bila je u igri neka cura i zato je otišao.. :) Zaljubio se je u Lastovo svake godine dođe na 20 dana. Samo dvije godine nije dolazio i to za vrijeme rata. 

Tako se je dogodilo i sa mnom. Pozvali su me da s njima odem na odmor preko ljeta. Na početku nisam bila tako oduševljena s tom idejom  - morate razumjeti da sam imala 18 godina i nije mi bilo baš zabavno na pustom otoku :) Ali sada se je situacija promijenila… Za nas je Lastovo zakon, mi nastavljamo tradiciju i svake godine ćemo dolaziti na taj otok sreće. 

Stavljam vam par mojih najdražih restorana, lokacija za kupanje, plaža…

Ako ste u mogućnosti probajte iznajmiti čamac ili ga dovedite sa sobom. Mi ga uvijek imamo sa sobom i zbog toga vidimo jedne od najljepših uvala na svijetu :)

Pasadur

Spavamo u Pasaduru (donja slika). Iz Pasadura vam treba 5 minuta s čamcem do raznih uvala i otočića. 

Pasadur1

Na drugoj strani otoka je Skrivena Luka. Tamo je i restoran u kojem provedemo cijeli dan. Plaža za djecu je ok, vino i pivo imaju i to je to :) S autom možete ići i do plaža, krasne su i nema nikoga..

Pola sata voženje s čamcem ili turističkim brodom dovest će vas do otoka Saplun. To su naši Maldivi. More je tirkizno, oko vas je netaknuta prirodna i cvrčci. 

Saplun

Saplun 2

Zalazak sunca je najljepši u uvali Mihajla. Ne postoji ljepši i obavezno odite to vidjeti. Samo sjednite i gledajte kako sunce “pada u more“.  Preko dana je isto lijepo, mala plaža, kafić, djeca skaču s rive.. Na kraju je stara uljara. Srce me boli kada vidim što bi se sve dalo napraviti samo od ovog malo dijela. Da smo negdje u Italiji bi vjerojatno oni napravili svjetsku priču od ovoga. Zamislite restoran u staroj tvornici ulja, kafić u kamenoj kućici s terasom… Navečer uz vino, najljepši zalazak sunca… Cijeli svijet bi htio jest baš u tom restoranu. Ali ne, kod nas to ne ide tako.. Ok prestajem sanjati. Idemo dalje.

zalazak sunca lastovo

Mihajela

Posjetite preslatku lučicu. Tu smo godinama spavali ali nam ti apartmani nisu više bilo ok i svake godine nas je sve više i više.


Lucica

Hrana je predivna. Dok ste tu jedite i uživajte u njihovoj rajčici. Ja bi mogla samo povrće jesti 10 dana. Kupujem od domaćina.

Uvijek idemo u PODANJE. To je seoski turizam. Vodi ga obitelj iz Lastova. Ne volim meso tako da pokupim povrće. Moji naruče meso ili ribu ispod peke s krumpirom, njihovim povrćem.. Obavezno probajte sve rakije koje imaju :) Savršeno. Imaju ružu, travaricu, višnju, rogač. Sve sami rade.

Drugi omiljeni restoran je Augusta Insula. Restoran i apartmane vode jako dragi ljudi, također iz Lastova. Kada bi svi u Hrvatskoj radili i ponašali se kao onda mi bi bili najuspješnija turistička destinacija. Svake godine nešto novo naprave, predivno je. Obavezno morate probati njihovu MUSAKU. Molim vas nemojte otići s Lastova ako to niste probali. Kod njih također morate jesti ribu ispod peke. Oni imaju i apartmane, jako su lijepo uređeni. 

Zaklopatica

I ipak ima jedna loša stvar. Vožnja s trajektom od Splita do Lastova traje 6 h. Ako idete na jutarnji trajekt (oko 10:30) morate izaći na Korčuli van i ukrcati se na drugi trajekt koji vozi samo od Korčule do Lastova. Ti trajekti nisu u dobrom stanju (ne moram vam govoriti kako izgleda wc..). Ako idete popodne iz Splita (oko 17 H) on vas vozi direktno na Lastovo. Trajekt nije u boljem stanju samo je bolje što ide direktno na Lastovo. 

Dijeli dalje:

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...