Preskoči na glavni sadržaj
0

Jesenska njega kože - Kako pripremiti kožu za jesen?

Jesenska njega kože - Kako pripremiti kožu za jesen?

Iako vani još uvijek vladaju ljetne temperature, jesen je pred vratima. Kao što se u jesen mijenja naša garderoba, tako i njega kože zahtijeva promjene, jer ono što je bilo prikladno za ljeto možda nije prikladno i za jesen. Stoga ljetna rutina njege kože možda neće biti dovoljna za zaštitu od suhoće i drugih problema koji se javljaju u jesenskim i zimskim mjesecima.

Hladniji i vjetrovitiji zrak vani i grijani zrak u zatvorenom prostoru uklanjaju vlagu s kože, što može uzrokovati svrbež, suhoću, pa čak i ekcem. Kako bi se to izbjeglo, ima smisla provoditi ciljane tretmane. Također je važno napomenuti da nježno jesensko sunce još uvijek sadrži opasne UVA zrake koje pridonose nastanku bora. Zato je ključno ostati vjeran zaštiti od sunca i u jesenskim mjesecima.

Problemi s kožom s kojima se možemo nositi u jesenskim mjesecima

Suha koža

1. Suha koža

Suha koža jedan je od najčešćih problema tijekom hladnijih mjeseci. S padom vanjskih temperatura smanjuje se i vlažnost zraka, što može uzrokovati isušivanje kože.

Unutarnje grijanje dodatno izvlači vlagu iz kože, dok vrući tuševi uklanjaju prirodne lipide koji održavaju kožu vlažnom.

Ovi čimbenici dovode do oštećenja proteina u zaštitnoj barijeri kože, što dovodi do suhe kože koja svrbi. Povećani gubitak vode kroz epidermu zbog suhe kože također može dovesti do pucanja kože i razvoja ekcema.

Hiperpigmentacija

2. Hiperpigmentacije

Tijekom ljeta izlaganje suncu može povećati proizvodnju melanina u koži koji je odgovoran za prirodnu zaštitu od UV zraka.

Međutim, ova povećana proizvodnja melanina može uzrokovati neravnomjernu pigmentaciju kože, koja se može pojaviti kao pjege od sunca, hiperpigmentacije ili druge tamnije mrlje. Ove pigmentne mrlje mogu biti neugodne i pridonijeti neujednačenoj boji kože.

Jesen je vrijeme kada se sunčeve zrake postupno smanjuju i koža se može početi postupno obnavljati. Zbog manjeg intenziteta sunčevih zraka ovo je idealno vrijeme za tretiranje i smanjenje pigmentacije.

Akne

3. Akne

Nekim se ljudima akne mogu pogoršati ili ponovno pojaviti tijekom jeseni.

To se dijelom može pripisati promjenama vlažnosti zraka koje mogu utjecati na stanje kože. Čak i promjene u prehrani, koje se obično događaju u tom razdoblju, mogu utjecati na stanje kože.

Prijelaz na jesensku njegu kože

  1. Nježno očistite kožu

Čišćenje kože je iznimno važno jer je koža tijekom dana izložena raznim čimbenicima. Svaka koža treba jutarnje i večernje čišćenje. Ako imate masnu kožu, kožu možete čistiti i nekoliko puta dnevno.

Navečer se s kože uklanjaju razne nečistoće nakupljene tijekom dana i šminka, a ujutro masnoće i izlučevine vlastitog metabolizma kože, kao i dio mrtvih stanica koje je koža odbacila tijekom noći. Nečista koža sklonija je izbijanju akni, dehidraciji i prijevremenom starenju.

Početkom jeseni ljetna sredstva za čišćenje zamijenite nježnim sredstvima za čišćenje. Visoke temperature i pojačano znojenje ljeti često nas potiču na korištenje jačih sredstava za čišćenje. Međutim, ova sredstva za čišćenje mogu se pokazati prejakima kada temperatura padne i koža proizvodi manje masnoće.

Stoga preporučamo korištenje nježnog sredstva za čišćenje koje će učinkovito ukloniti površinske nečistoće i ostaviti vašu kožu čistom i osvježenom. Odaberite sredstvo za čišćenje koje sadrži sastojke koji djeluju umirujuće na kožu te su prikladni i za osjetljivu kožu (npr. MSM).

  1. Ne zaboravite na tonik

Mnogi ljudi zanemaruju korištenje tonika. Ako ga već ne koristite, jesen je odlično vrijeme za početak. Tonik pomaže uravnotežiti pH kože i uklanja ostatke nečistoća i prljavštine. Uloga tonika je nježno osvježiti kožu ne oduzimajući joj prirodnu vlažnost.

To znači da tonik ne iritira osjetljivu kožu niti uzrokuje pretjerano isušivanje. Tonik također priprema kožu da lakše upije hidratantnu kremu nakon čišćenja i svih drugih tretmana za njegu kože koje koristite.

Tonik s BHA kiselinama

  1. Koristite bogatu hidratantnu kremu

Lagana hidratantna krema sasvim je dovoljna za ljetne uvjete. No, kada temperature počnu padati i vlažnost zraka opada, našoj koži je potrebna intenzivnija hidratacija. Jesenski je zrak suh i hladan, što brzo može uzrokovati suhu kožu. Lagane hidratantne kreme koje su bile prikladne za ljeto možda više neće biti dovoljne za održavanje ravnoteže vlažnosti kože.

Bogatije hidratantne kreme sadrže dodatne sastojke kao što su skvalan, glicerin i ulja koji pomažu obnoviti prirodnu zaštitnu barijeru kože i zadržavaju vlagu duboko u njoj. Ovi sastojci pomažu spriječiti suhoću, ljuštenje i svrbež koji su uobičajeni za jesensko vrijeme.

  1. Zaštitite kožu zaštitnim faktorom

Krema za sunčanje izuzetno je važan dio svakog jesenskog režima njege kože. To je zato što je jesen vrijeme kada se akumulira puno UV oštećenja. Često mislimo da kada temperature padnu, sunce nije toliko štetno, ali to nije istina.

Dok UVB zrake (odgovorne za tamnjenje i opekline) nisu tako jake, UVA zrake (odgovorne za rak kože i prerano starenje kože) jednako su jake kao ljeti. To objašnjava zašto je zaštita od sunca neophodna tijekom cijele godine. Obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom na lice, vrat i bilo koju izloženu kožu svaki dan, bila kiša ili sunce!

Krema za lice sa zaštitnim faktorom

  1. Ponovno uvedite retinol u svoju rutinu njege kože

Ako ste tijekom ljeta prestali koristiti retinol, sada je vrijeme da ga ponovno uvedete u svoju rutinu njege kože. Retinol, kojeg većina dermatologa smatra jednim od superheroja u njezi kože svih vremena, jedan je od najučinkovitijih sastojaka u modernoj njezi kože (osim SPF-a, naravno).

Ubrzava razmjenu stanica kože, smanjuje upale, smanjuje hiperpigmentacije i potiče proizvodnju kolagena, što doprinosi glađoj, čvršćoj i sjajnijoj koži. Ukratko, to je jedan od najboljih sastojaka za korištenje u bilo kojem ritualu njege kože protiv starenja.

Dermatolozi kažu da bi svatko tko želi započeti rutinu njege kože protiv starenja trebao uključiti neki oblik proizvoda s retinolom.

  1. Ne zaboravite antioksidanse

Ako vam je stalo do vaše kože, vjerojatno ste čuli za serum s vitaminom C. Vitamin C je jedan od najučinkovitijih sastojaka protiv starenja na tržištu i ključ za glatku, ujednačenu i blistavu kožu.

Vitamin C iznimno je snažan antioksidans koji štiti vašu kožu od štetnih slobodnih radikala iz okoliša, smanjuje pojavu bora i osigurava ujednačen i blistav ton kože. Jeste li znali da koža sadrži visoke koncentracije vitamina C, koji podupire važne funkcije, potiče sintezu kolagena i pomaže u antioksidativnoj zaštiti od UV oštećenja.

Slušajte svoju kožu

Bez obzira na godišnje doba, koža se, kao i tijelo, neprestano prilagođava unutarnjim i vanjskim promjenama. Briga o vašoj koži ključna je jer vam omogućuje da prepoznate kada joj ne dajete sve što joj treba. Osjećaj zatezanja, suhoća, prištići i osjetljivost znakovi su da vaša trenutna rutina njege kože ne funkcionira optimalno i da je vrijeme za promjenu.

Dijeli dalje:


Oznake njega kože prirodna kozmetika gaia naturelle hijaluronska krema

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...