Preskoči na glavni sadržaj
0

Borite se s dermatitisom, nudimo vam alternativna rješenja

Borite se s dermatitisom, nudimo vam alternativna rješenja

Zbog narušene kožne mikroflore često dolazi do kožnih promjena u obliku akna, dermatitisa i psorijaze. Brojna istraživanja potvrdila su da hrana može biti uzrok dermatitisa, ali u većini slučajeva, hrana predstavlja uzrok za pogoršanje stanja dermatitisa, ali ne i izbijanje istog.

Koža je najveći tjelesni organ koji kontrolira gubitak vode i hranjivih sastojaka, a istovremeno štiti tijelo od patogena, infekcije i invazije štetnih tvari u tijelo (kemikalija, fizikalnih sredstava i sunčevog UV zračenja).

Naša koža, baš kao i crijeva, ima svoju mikrofloru. Kada se mikrobna zajednica promijenjeni u usporedbi s normalnim stanjem, stvara se mogućnost za razvoj različitih kožnih poremećaja ili bolesti. Zbog narušene kožne mikroflore često dolazi do kožnih promjena u obliku akna, dermatitisa i psorijaze.

U ovom članku bi se usredotočili na problematiku dermatitisa jer unatoč napredovanju liječenja, mnogi pacijenti traže alternativna rješenja, posebno kada su standardni tretmani neučinkoviti ili imaju neželjene nuspojave.

Što je dermatitis?

Dermatitis ili ekcem je stanje kože koje karakteriziraju upala, crvenilo i svrbež. Najčešći tipovi dermatitisa je atopijski i kontaktni dermatitis. Koža postane suha, a često može postati bolna i ispucala. Najčešće se pojavljuje lokalno na rukama, stražnjem dijelu koljena, unutarnjem dijelu laktova, licu i vlasištu, ali može zahvatiti i cijelo tijelo.

Što je uzrok dermatitisu?

Dermatitis se javlja kada se naruši prirodna kožna mikroflora. Kod pojedinaca s atopijskim dermatitisom su u mikrobiomu kože ustanovili porast bakterije Staphylococcus aureus te smanjenu mikrobnu raznolikost.

Narušenu kožnu mikrobiotu mogu uzrokovati:

  • korištenje agresivnih proizvoda za njegu kože,
  • prečesti pilinzi,
  • UV oštećenja,
  • prehrana s niskim udjelom masti,
  • stres.

Koja bi hrana mogla potaknuti dermatitis?

Brojna istraživanja potvrdila su da hrana može biti uzrok dermatitisa, koji izbije u roku od 2 do 24 sata od konzumacije određene hrane. U većini slučajeva hrana predstavlja uzrok za pogoršanje stanja dermatitisa, ali ne i izbijanje istog.

Neke su namirnice češće povezane s izbijanjem ekcema. Često se smatraju uobičajenim alergenima, a to su:

Kolagen shot dermatitis

  • kravlje mlijeko,
  • jaja,
  • gluten,
  • orašasti plodovi,
  • ribe,
  • školjke,
  • soja.

Ostale namirnice poput rajčice, citrusa i određenih začina, mogu također izazvati reakciju.

Ako imate dermatitis i ne znate točan uzrok, preporučujemo da isprobate eliminacijsku dijetu koje se izvodi 2 do 6 tjedna. Kod eliminacijske dijete izbacujete iz vašeg jelovnika jednu po jednu namirnicu, kako biste utvrdili doprinose li vašem stanju kože. Uvijek preporučujemo da se posavjetujete i s vašim liječnikom ili dermatologom koji vas mogu uputiti na alergijski test.

Koja hrana može pomoći u smanjenju simptoma dermatitisa?

Probiotici

Postoje dokazi koji pokazuju da će zdrav imunološki sustav pomoći poboljšati opće zdravlje i imati učinak na vašu kožu. Imati zdrav probavni sustav s raznolikim spektrom dobrih bakterija u crijevima može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Dokazano je da konzumiranje probiotičke hrane, za poboljšanje crijevnih bakterija, može biti učinkovito u borbi protiv dermatitisa. Dostupni su mnogi probiotički dodaci, međutim, korisno je i dodavanje probiotičke hrane u vašu prehranu. U jelovnik dodajte namirnice kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus, miso, kruh s kiselim tijestom i kombuchu.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Jednostavni ugljikohidrati, poput bijelog kruha i šećera, su povezani s porastom pretilosti, a također su česti krivac koji uzrokuje dermatitise. Prehrana s visokim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata dovodi do povećane razine inzulina što uzrokuje upale u tijelu.

Vlakna su jedna od onih hranjivih tvari u našoj prehrani koji imaju iznimnu važnost. Održavaju zdravlje crijeva i gastrointestinalnog trakta, a stručnjaci ih povezuju s prevencijom mnogih modernih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka crijeva, pretilosti i različitih upalnih procesa kože.

Vlakna u našim crijevima vežu vodu i na taj način bubre, čime se mehanički ubrzava pražnjenje crijeva i sprječava zatvor. Također imaju svojstvo vezanja dijela otpada i toksina u crijevima koji mogu biti vrlo štetni za naš organizam. Uz povećanje unosa vlakna, ne zaboravite piti puno vode, jer bi inače mogli postići kontra efekt.

Namirnice bogate vlaknima su cjelovite žitarice, zob, chia sjemenke, leća, slanutak, te svježe voće i povrće.

Neki pacijenti poručuju da se je dermatitis smanjio ili u potpunosti povukao nakon što su povećali dnevni unos voća i povrća. Voće i povrće osim što je bogato vlaknima, sadrže karotenoide, flavonoide, vitamine i minerale koji smanjuju oksidativni stres i upalne citokine.

Povećajte unos cinka

Cink je posebno koristan za mnoga stanja kože. Nedostatak cinka se često pokaže na koži i kosi u obliku hrapave kože, sporijeg zacjeljivanja rana, različitih lezija kože (dermatitisi, psorijaza, alopecija, poremećaji pigmentacije kože i slično). Prirodni izvor cinka su crveno meso, crna čokolada, plodovi mora i sjemenke bundeve. Cink možete pronaći i u našoj dopuni prehrani Kolagen Shot .

Može li dodatak kolagena pomoći kod dermatitisa?

Poznato je da hidrolizirani kolagen ima brojna pozitivna biološka svojstva. Ima ulogu antioksidansa i uspostavlja cijeljenje oštećene koži. Kvalitetni dodatak kolagena, u koži ima dvostruko djelovanje. Kao prvo osigurava komponente (aminokiseline i peptide) za izgradnju kolagena i elastina, a drugo, veže receptore u fibroblastima (smještenim u dermalnim slojevima kože) kako bi potaknuo prirodnu sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Kolagen je najzastupljeniji protein u koži, zato će uzimanjem dodatka kolagena pomoći u promicanju zdrave kože.

Kako može vitamin D pomoći u pobjeđivanju dermatitisa?

Svima nam je već poznata dobrobiti vitamina D u borbi protiv virusa, bakterija te jačanju imunološkog sustava. Istraživanja dokazuju da dodavanje vitamin D kod pacijenta s atopijskim dermatitisom može uveliko smanjiti upalne procese na koži. 

Hijaluronska kiselina za njegu kože?

Kreme i losioni na bazi hijaluronske kiseline se često preporučuju kod problematične kože jer dokazano utječe na upalne procese i faze ponovnog modeliranja procesa zacjeljivanja rana, osim toga održava vlažnost, koja je često narušena.

Dodaci prehrani koji sadrže hijaluronsku kiselinu, mogu također pomoći kod održavanja vlage u koži te smanjenju upalnih procesa.

Dermatitis iskustvo

Dermatitis iskustvo

Dermatitis iskustvo

Dermatitis iskustvo

Dermatitis iskustvo

Dermatitis iskustvo

Vaš plan za smanjenje dermatitisa

  • Iz kupaonice uklonite sve agresivne proizvode koji sadrže umjetne boje i parfeme.
  • Opustite se. Pokušajte s meditacijom i jogom.
  • Izbjegavajte prerađenu i nezdravu hranu.
  • Povećajte unos cjelovitih žitarica.
  • Jedite šaroliko voće i povrće.
  • Uvedite Kolagen shot u svoju svakodnevicu.

 

Literatura:

1. Vollmer D.L., West V.A., Lephart E.D. 2018. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. International Journal od Molekular Science, 19: 10. doi: 10.3390/ijms19103059

2. Katta R., Schlichte M. 2014. Diet and Dermatitis: Food Triggers. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 7: 3. PMID: 24688624

3. Nosrati A., Afifi L., Danesh M. J., Lee K., Yan D., Beroukhim K., Ahn R., Liao W. 2017. Dietary modifications in atopic dermatitis: patient-reported outcomes. Journal of Dermatology Treatmants, 28:6. doi: 10.1080/09546634.2016.1278071

4. Viljanen M., Savilahti E., Haahtela T., Juntunen-Backman K.,Korpela R.,Poussa T.,Tuure T., Kuitunen m. 2005. Probiotics in the treatment of atopic eczema/dermatitis syndrome in infants: a double-blind placebo-controlled trial. Journal of Allergy, 60:4. doi: 10.1111/j.1398-9995.2004.00514.x.

 

Dijeli dalje:


Oznake kolagen vitamin D hijaluronska kiselina dadaci prehrani dermatitis atopijski dermatitis ekcem koža

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...