fbpx

Zašto ShotCa sadrži kombinaciju kalcija, vitamina D i K? Zato što su u više istraživanja dokazali da baš ta kombinacija utječe na povećanje gustoće kostiju.

ShotCa je novi tekući dodatak prehrani. Namijenjen je prije svega za zdravlje i gustoću kostiju. Sadrži kalcij, vitamin D i K.

Preventiva ili kurativa?

S konzumiranjem dodatka prehrani ShotCa, na žalost nećete brzo primijetiti učinke kao npr. s uzimanjem Kolagen shota. ShotCa je učinkovita kod ugradnje kalcija u kosti i za povećanje gustoće kostiju. 

Bitna preventiva osteoporozi

Osteoporoza je jedna od najčešćih bolesti starijih ljudi. Ime te bolesti doslovno znači “rupice u kostima“, kosti postaju lomljive pri laganom padu ili naporu.

Bolest možemo sa zdravim životnim stilom u velikoj mjeri spriječiti. Mineralnu gustoću naše kosti dobivaju u mladosti i to najviše u pubertetu. Uz prisutnost vitamina D se u kostima akumuliraju kalcijeve soli. Kosti postaju čvrste i do sredine 30. godine dosegnu najveću gustoću. Nakon toga je vrijednost gustoće kostiju neko vrijeme stabilna, onda slijedi razdoblje gubljenja gustoće koja se sa starenjem pojavi kod oba spola. Kod žena se nakon menopauze počinje intenzivno smanjivati mineralna gustoća kostiju zbog promijenjenog djelovanja žlijezda koje izlučuju manje spolnih hormona. Ako se gustoća kostiju smanji ispod određene granice – tada govorimo o osteoporozi.

Čimbenici rizika za razvoj/nastanak osteoporoze su:

• vitka tjelesna građa,

• rana menopauza (prije 45. godine),

• izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda,

• tjelesna neaktivnost,

• osteoporoza u obitelji (genetski čimbenik),

• manjak vitamina D,

• pušenje, prekomjerno uživanje alkohola,

• lječenje s antiepilepticima, heparinom, antacidima,

• dugotrajno lječenje (3 mjeseca ili više) s glukokortikoidnim lijekovima

• kod muškaraca niska koncentracija testosterona.

Vitamin D

Vitamin D u tijelu djeluje kao hormon i sintetizira se uz pomoć UV svjetlosti. U dodacima prehrani se upotrebljavaju dva oblika i to su D₂(ergokalciferol) i D₃(holekaciferol), koji se pretvori u fiziološko aktivni oblik kalcitriol. Vitamin D možemo naći u gljivama, ulju pšeničnih klica, žumanjku, jetri i ribljem ulju. Kalcitriol igra bitnu ulogu pri nadzoru metabolizma kalcija u tankom crijevu, kostima, bubrezima i povećava apsorpciju kalcija.

Vitamin D igra ključnu ulogu kod mogućnosti apsorpcije kalcija u tijelu. 

Prenizak unos vitamina D može dovesti do postmenopauzalne osteoporoze i smanjene gustoće kostiju.

Vitamin K₂

Vitamin K sudjeluje pri biosintezi koagulacijskih faktora i pri mineralizaciji kostiju. U prirodi ga možemo naći u dva oblika i to K₁ (zeleno lisnato povrće) i K₂kojeg proizvode intestinalne bakterije (to su bakterije u našem probavnom traktu).

Prenizak unos vitamina K se rijetko javlja, javlja se uglavnom kod pojedinaca koji imaju probleme s reapsorpcijom vitamina ili imaju probleme s jetrom. Prenizak unos vitamina K može prouzročiti veću lomljivost kostiju. Vitamin K se kao samostalni dodatak prehrani ne preporučuje kao alternativa za prevenciju osteoporoze.

Kalcij

U našem tijelu je 1000-1300g kalcija i od toga je 99% ugrađeno u kosti. Dovoljan unos kalcija je nužan za pravilnu rast i razvoj kostiju u mladosti.

Gustoća kostiju se povećava tako da se u kostima akumuliraju kalcijeve soli, a to se može odvijati kada u tijelo unosimo dovoljno velike količine tog minerala. Kada organizmu fali kalcija, tijelo ga “posudi“ baš iz kostiju kako bi ga iskoristio u drugim procesima gdje imaju životno važnu ulogu. Kalcij utječe i na zgrušnjavanje krvi i grčenje mišića.

Popust na količinu prilikom kupnje 5 ili više Kolagen Shot-a!-5% ili -10%