fbpx

Izrada kozmetike doma možda zvuči jednostavno. Na internetu nađemo recept, sve sastojke pomiješamo u loncu iz kuhinje i imamo doma napravljen produkt. Ako sami radite za sebe kozmetiku (pazi na mikrobiologiju!!!) je i tako ok, kod proizvodnje kozmetike za prodaju stvari nisu tako jednostavne.

Od ideje do kozmetičkog proizvoda

Kod izrade kozmetičkih proizvoda za prodaju prvo moramo razmisliti što naši potencijalni kupci žele, istražiti tržište i vidjeti gdje još ima prostora za novi proizvod. Meni se je prvo učinilo da je na tržištu sve što kupci žele ali ipak se je pokazalo da i za naše proizvode postoje kupci 🙂

Kada je formulacija kozmetičkog proizvoda odgovarajuća (stabilna, senzorički dobra) se preporučuje da proizvod proba što više ljudi. Ono što je dobro za vas ne mora biti dobro i za druge. Proizvod mora biti prije testiranja fizikalno, kemijskI i mikrobiološkI stabilan.

Potrebno je izabrati odgovarajuću ambalažu koja neće imati interakcije s formulacijom i očuvati će stabilan proizvod što duže.

Formuliranje kozmetičkog proizvoda

Formuliranje kozmetičkog proizvoda je kompliciranije nego što možda izgleda. Na internetu je inače puno recepata iako za izradu kvalitetne formulacije je potrebno dosta znanja. Ako npr. želite doma napraviti kozmetički proizvod koji sadrži vodu (npr.krema za lice) je prvo pitanje koji konzervans je najbolje upotrijebiti da kremu štiti pred mikrobiološkom kontaminacijom za vrijeme upotrebe. Drugi izazov je izbor emulgatora. Emulgator je tvar koje prouzroči i ubrza nastanak emulzije (pomaže udružiti vodenu i uljnatu fazu). Svaki emulgator ima svoje specifične značajke i zato je potrebno dosta izračuna da zaključimo hoće li biti kompatibilan s formulacijom.

Što je sa zakonom?

Kada se odlučimo da ćemo proizvode i prodavati moramo uzeti u obzir i zakone o kozmetičkim proizvodima. U tim zakonima su navedeni svI sastojci koji se smiju upotrebljavati za izradu kozmetike i njihove dozvoljene koncentracije.

Svaki proizvod koji dođe na tržište mora imati i dokument o sigurnosti. U tom dokumentu moraju biti prikazana i dokazane fizikalna, kemijska i mikrobiološka stabilnost, izvor sastojaka, njihova količina i toksikološki profil. Svaki proizvod mora prije nego dođe na tržište imati dosta dokumentacije i mora biti prijavljen u CPNP portal.

To još nije gotovo, na redu je GMP

GMP ili dobra proizvodna praksa su načela kojih se mora držati svaki proizvođač, od onih koji doma izrađuju kozmetiku do onih koji imaju velike proizvodnje. To uključuje sanitarno-tehničku izvedenu infrastrukturu i dovoljno osposobljeno osoblje. Proizvodni proces mora biti takav da se rizik za konačni proizvod i za zdravlje potrošača smanje na minimum. GMP određuje postupke čišćenja, odgovarajuće kontrole ulaznih sirovina, osoblja, prostora, opreme, proizvodnje i konačnog proizvoda.

Standardi čistosti

Za kozmetičke proizvode se ne zahtijeva izrada u sterilnom prostoru, svejedno ne smije biti određenih patogena koji bi se mogli pojaviti u konačnom proizvodu. U domaćem okolišu možemo osigurati da proizvod bude siguran. Za izradu kozmetike moramo imati bar poseban prostor u kojem upotrebljavamo opremu samo za izradu kozmetike.

Kako proizvodnja kozmetike izgleda kod nas odnosno kod Anje?

Još samo neko vrijeme će Anja kozmetiku proizvoditi doma ali u prostoru koji je namijenjen za to. Jedno dijete je ostalo bez sobe zbog toga ali za početak je to bila pravilna odluka. U sobi je sve što je potrebno za mali laboratorij, ormari za sirovine, vaga, radni stol, mikseri, hladnjak, ploča za kuhanje, stakleni pribor, regal za konačne proizvode i našlo bi se još par stvari. Prostor je pregledala i zdravstvena inspekcija odnosno Urad za kemikalije i potvrdili su da je prostor napravljen po standardima za izradu prirodne kozmetike.

Zbog prevelikog broja narudžbi i širenja će se kozmetika morati početi proizvoditi u velikoj proizvodnji.

Kozmetiku za prodaju možete izrađivati i doma ali morate uzeti u obzir određena pravila da bi proizvod bio 100 % siguran.

Objava je nastala u suradnji s Tajko i Neli (Cosmedoc.si)

Popust na količinu prilikom kupnje 5 ili više Kolagen Shot-a!-5% ili -10%