fbpx

Da li ste znali da s konzumiranjem hidroliziranog kolagena povećavate proizvodnju vlastite hijaluronske kiseline?

Hijaluronska kiselina je trenutno jedna od najtraženijih anti-aging sastojaka na tržištu. Naravno nakon kolagena. I nije bez razloga tako popularna. Za to su zaslužni njeni pozitivni učinci.

Hyaluron Face Cream

Što je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina ili hijaluron je polisaharid (puno povezanih ugljikohidrata), sastavljen je od D-glukuronske kiseline i N-acetilglukozamina. To je jako hidrofilna molekula (voli vodu) i jako je bitna za uzdržavanje mobilnosti tikva. Doprinositransportu vode tako da održava nivo vlažnosti u tkivu i čuva njegovu elastičnost.Osim odličnog zadržavanja vode, hijaluronska kiselina je biorazgradiva i ne uzrokuje alergijske reakcije.

Gdje možemo naći hijaluronsku kiselinu?

Naše tijelo sadrži približno 15 g hijaluronske kiseline i 50 % se je nalazi baš u koži. Najviše je možemo naći u epidermisu i dermisu. Studije govore da se jedna trećina ukupne mase hijaluronske kiseline svaki dan razgradi i ponovo izgradi (poveznica do tog istraživanje je ovdje).

Kako su povezani starenje i hijaluronska kiselina?

Ljudske stanice sa starenjem gube sposobnost izgradnje hijaluronske kiseline. Smanjena proizvodnja se vidi po starenju kože, suhoći i nastanku bora. Sa starenjem se smanjuje vlažnost kože, postane hrapava i manje elastična što je posljedica gubitka hijaluronske kiseline.

Upotreba hijaluronske kiseline u kozmetici i dodacima prehrani

Hijaluronska kiselina ima bitnu ulogu u kozmetičkim proizvodima zbog svoje sposobnosti da veže ogromne količine vode. Ovdje govorimo o tisuću puta više vode nego što je njena vlastita masa! Topikalno (vanjska upotreba) nanesen proizvod s hijaluronskom kiselinom smanjuje znakove starenje kože.

hijaluronska kiselina

2 tipa hijaluronske kiseline

Poznajemo dva tipa hijaluronske kiseline i to niskomolekularnu i visokomolekularnu. Koja je koja? Visokomolekularna hijaluronska kiselina dobro hidratizira kožu jer tvori površinski sloj koji spriječava gubitak vode dok niskomolekularna hijaluronska kiselina može prelaziti u kožu vrlo lagano i podupire prirodne mehanizme hidratacije kože i osigurava bolju teksturu na površini kože. Zadnja istraživanja su dokazala bolji učinak niskomolekularne hijaluronske kiseline u usporedbi s visokomolekularnom. Molekule do veličine 50 kDa bolje prelaze u kožu (vrijedi za kozmetičke proizvode). Zbog toga niskomolekularna hijaluronska kiselina koja prodire u kožu utječe na održavanje gena koji sudjeluju kod obnavljanja kože i na taj način doprinosizaustavljanju starenja i fotostarenja.

Proizvodnju vlastite hijaluronske kiseline možemo povećati

Uzimanje dodataka prehrani koji sadrže hidrolizate kolagena, dokazano smanjuju štetne učinke UV zraka koje smanjuju elastičnost tkiva i kože jer hidrolizat kolagena povećava proizvodnju hijaluronske kiseline u tkivu i koži. Kombinacija kolagena i hijaluronske kiseline pomaže očuvati elastičnost kože i smanji gubitak vode što je bitan faktor kod zaustavljanja vidljivih znakova starenja.

Objava je nastala u suradnji s Cosmedoc.si

Popust na količinu prilikom kupnje 5 ili više Kolagen Shot-a!-5% ili -10%