Vitamin D3 + K2 spray - sunce u boci
Kako bismo zadržali vitalnost i ravnotežu u današnjem ubrzanom ritmu života, posebno je važno brinuti o svom zdravlju iznutra. Sve više pažnje posvećujemo svom izgledu, te znakovima neravnoteže koji se pojavljuju "prema van". Ali što kada naše tijelo traži pomoć iznutra?
Poznavanje uloge vitamina D3 i K2 ključno je za očuvanje našeg zdravlja. Vitamin D, također nazvan vitaminom sunca, zajedno s vitaminom K2, igra ključnu ulogu u održavanju jakih kostiju, zdravlja srca i općeg blagostanja.
Unatoč činjenici da se vitamin D3 normalno stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti, dokazano je da se ne izlažemo dovoljno suncu da bismo tijelo napunili dovoljnim rezervama vitamina D. Stoga su dodaci vitamina D od ključne važnosti u očuvanje zdravlja.
Vitamini čiji se nedostatak izvana ne vidi
Neke činjenice o vitaminu D
Vitamin D3, poznat i kao kolekalciferol, ključan je vitamin u održavanju našeg cjelokupnog zdravlja. Stvara se u našoj koži kada je izložena sunčevoj svjetlosti i neophodan je za našu dobrobit. Sintetizira se u koži, posebno kada je izložena sunčevim UVB zrakama.
Dva su glavna oblika vitamina D koji su važni za ljudsko tijelo: D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). D3 je učinkovitiji oblik i prirodno se nalazi u životinjskim izvorima kao što su riba i žumanjak jajeta.
Kao i vitamin K2, vitamin D3 također je topiv u mastima, pa se preporučuje uzimanje dodatka uz obroke koji sadrže malo masti.
Podržava zdrave kosti i pomaže u apsorpciji kalcija, čime se sprječava osteoporoza. Izuzetno je važan u obrani od infekcija i potpori našem imunološkom sustavu, a nije zanemariva ni činjenica da regulira raspoloženje, a time i smanjuje rizik od depresije. Neka istraživanja čak sugeriraju da vitamin D3 može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka, poput raka dojke i raka debelog crijeva.
Kao zanimljivost možemo spomenuti i to da vitamin D3 ima antioksidativna svojstva te tako pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu.
Velik dio populacije ima prenisku razinu vitamina D pa se preporuča provjeriti jednostavnom krvnom slikom te se na temelju rezultata odlučiti za suplementaciju. Rezultati ispitivanja vitamina D obično se mjere u ng/mL.
Preporučene dnevne vrijednosti unosa vitamina D mogu varirati ovisno o dobi, spolu, načinu života i zdravstvenom stanju pojedinca. Smjernice za unos vitamina D obično se izražavaju u međunarodnim jedinicama (IU) ili mikrogramima (μg).
Neke činjenice o vitaminu K
Vitamin K općenito uključuje skupinu vitamina topivih u mastima koji imaju ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Vitamin K2 je podskupina vitamina K, a naziva se i menakinon. Glavna razlika između vitamina K i vitamina K2 su različiti oblici koji se pojavljuju u svakoj skupini. Vitamin K uključuje vitamin K1 (filokinon) i vitamin K2 (menakinon), ali sadrži različite podtipove kao što su MK-4, MK-7, MK-9 itd.
Izvor vitamina K1 nalazi se u biljkama, dok su menakinoni (vitamin K2) bakterijskog porijekla – proizvode ih bakterije u našim crijevima.
Čak 99% kalcija nalazi se u našim kostima i zubima, a 1% u krvi, mišićima, izvanstaničnoj tekućini i drugim tjelesnim tkivima.
Vitamin K veže se na masnoću, pa ga tijelo ne apsorbira iz hrane bez dodanih masnoća. Kao zanimljivost možemo spomenuti i to da je prilično neosjetljiv na toplinsku obradu, pa se kuhanjem gubi iz hrane u zanemarivim količinama, no s druge strane, osjetljiv je na dnevno svjetlo, te pri izlaganju njemu počinje da se brzo pokvari.
Vitamina K možemo pronaći u kelju, repi (nadzemnom dijelu), brokuli, bundevi, naru, špinatu, blitvi i zelenoj salati, a nešto i u borovnicama, šljivama i kupinama.
Novorođenčad se rađa s izrazito niskom razinom vitamina K, pa se on obično dodaje odmah nakon rođenja kako bi se spriječilo moguće krvarenje i poboljšalo zgrušavanje krvi. Nedostatak vitamina K kasnije u životu nije vezan samo za našu dob, već uglavnom za naše prehrambene navike, probavu, uzimanje određenih lijekova te smanjeno stvaranje bakterija u našim crijevima iz različitih razloga.
Ima smisla dodavati ga kao suplement jer je u današnjem tempu života naša svakodnevna prehrana znatno reducirana dovoljnim unosom korisnih nutrijenata i vitamina. Iako ne postoji univerzalno utvrđena gornja granica unosa vitamina K2, važno je slijediti smjernice za sigurnu uporabu dodataka prehrani.
Sinergijsko djelovanje vitamina D3 i vitamina K2
Vitamin K2 neizostavan je pratilac vitamina D3. Svaki od njih ima posebnu funkciju u zajedničkom radu, a upravo u tandemu su najjedinstveniji. Zato zajedno djeluju i u Vitamin D3+K2 spreju.
Vitamin D u tijelu osigurava apsorpciju kalcija koji je ključan za zdravlje naših kostiju i zubi, dok ga vitamin K2 usmjerava na prava mjesta i brine da se ne taloži na arterijama jer to uvelike ugrožava zdravlje našeg kardiovaskularnog sustava.
Zdrav recept za unos vitamina K
Nedostatak vitamina D3 ne može se u dovoljnoj mjeri nadoknaditi samo zdravom, raznolikom i nutritivno bogatom hranom, stoga je dodavanje kvalitetnih dodataka prehrani s vitaminom D ključno u brizi o našem zdravlju. Unos vitamina K moguće je osigurati i zdravom prehranom.
Želite li si uljepšati dan zelenim tanjurom zdravih vitamina, isprobajte recept u nastavku:
Sastojci:
- 1 šalica svježe nasjeckanog špinata
- 1 šalica kuhane brokule (narezane na male komadiće)
- 1 šalica svježeg nasjeckanog kelja
- 1 srednja rajčica (narezana na kockice)
- 1/2 šalice sušenih rajčica (narezanih)
- 1/4 šalice narezanih suhih šljiva
- 1/4 šalice pinjola
- 2 žlice maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- sol i papar po ukusu
Upute:
- Špinat dobro operite i nasjeckajte na sitne komadiće.
- Skuhajte brokulu do željene mekoće. Zatim ga nasjeckajte na manje komade.
- Kelj nasjeckajte na trakice.
- Rajčice i sušene rajčice narežite na kockice.
- Suhe šljive nasjeckajte na sitne komadiće.
- Pinjole brzo prepecite na suhoj tavi dok ne porumene.
Priprema umaka:
- Pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar u maloj posudi.
Sastavljanje obroka:
- Pomiješajte špinat, brokulu, kelj, rajčice, sušene rajčice, suhe šljive i pinjole u velikoj zdjeli. Prelijte pripremljenim umakom i dobro promiješajte da se sastojci ravnomjerno prekriju.
Ovaj ukusni recept ne samo da nudi visoku dozu vitamina K iz špinata, brokule, kelja i drugih sastojaka, već je bogat i drugim nutrijentima. Priprema je jednostavna, a rezultat je šareno, osvježavajuće i zdravo jelo. Dobar tek!