Preskoči na glavni sadržaj
0

Koji oblik vitamina D izabrati?

Koji oblik vitamina D izabrati?

Uz cijelu poplavu različitih vrsta dopuna prehrani i oblika vitamina D, postaje pravi izazov odabrati dodatak prehrani koja će imati najbolju apsorpciju i korist za naše tijelo.

Vitamin D, poznat i kao vitamin sunca, nezamjenjiv je u mnogim tjelesnim funkcijama. Moderni način života, kada većinu vremena provodimo u zatvorenom i znojimo se u teretanama, prijeti nam više nego što shvaćamo. Kao rezultat toga, čak 50 % zdrave populacije ima nedovoljnu razinu vitamina D u krvi što vodi do višestrukih zdravstvenih komplikacija. 

Zadovoljiti dnevne potrebe s vitaminom D na prirodni način postalo je gotovo nemoguće, s obzirom da je u našoj prehrani prisutan samo u tragovima, dok je prirodna sinteza vitamina D smanjena, pogotovo u zimskim mjesecima kada se manje ispostavljamo suncu i zbog sve veće upotrebe krema sa zaštitnim faktorom.

Zbog te činjenice većina liječnika i zdravstvenih stručnjaka preporučuju dodavanje vitamina D naročito kod djece i starijih osoba tijekom cijele godine.

Za razliku od drugih vitamina, vitamin D spada u skupinu steroidnih hormona kojeg je tijelo sposobno samo sintetizirati izlaganjem suncu. Studije su pokazale da ima vitamin D važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju kostiju, poboljšava djelovanje imunološkog sustava, poboljšava tjelesni odgovor na inzulin te utječe na raspoloženje i psihološko stanje. 

Neophodan je kofaktor sprječavanja upalnih procesa u tijelu i zbog toga je iznimne važnosti za naš imunitet. Manjak vitamina D se često izražava u obliku sezonskih promjena raspoloženja, naročito zimi kada provodimo manje vremena na otvorenom i ima manje sunčanih sati.

Zajedno s vitaminima A, E i K, vitamin D je topljiv u mastima, što znači da se otapa i apsorbira u prisutnosti masti a ujedno se i u našem tijelu pohranjuje u masnom tkivu.

Uz cijelu poplavu različitih vrsta dopuna prehrani i oblika vitamina D, postaje pravi izazov odabrati dopunu prehrani koja će imati najbolju apsorpciju i korist za naše tijelo.

Istraživanje koje je prošle godine izvedeno u Litvi je dokazalo da ima vitamin D3 u liposomalnom obliku veću prednost pred drugim oblicima vitamina D koji se nalaze na tržištu. Naime ustanovili su da ima liposomalni vitamin D bolju apsorpciju i bioraspoloživost koja ostaje u tijelu prisutna duže vremena.

Liposomi su mikroskopski mjehurići masti čija je vanjska fosfolipidna membrana ista tjelesnoj stanici. Zbog strukturnih svojstva su liposomi učinkovita prijenosna sredstva koja olakšavaju apsorpciju i štite vitamin D od oksidacije i razgradnje u želudcu. 

S obzirom da se vitamin D pohranjuje u masnim stanicama, treba duže vremena da se povisi njegova razina u krvi u usporedbi s vitaminom C koji je topiv u vodi i vrlo brzo ulazi u krvotok a višak tijelo izluči mokraćom. Zbog toga se vitamina D kao dopuna prehrani preporučuje tijekom cijele godine, umjesto povremenih i (pre)visokih doza.

Literatura:

1. Nair R., Maseeh A. 2012. Vitamin D: The “sunshine” vitamin. Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics, 3: 2 doi: 10.4103/0976-500X.95506

2. Šimoliūnas E., Rinkūnaitė I., Bukelskienė Ž., Bukelskienė V. 2019. Bioavailability of Different Vitamin D Oral Supplements in Laboratory Animal Model. Medicina 55: 265 doi: 10.3390/medicina55060265

3. Lila A. S. A., Ishida T. 2017. Liposomal Delivery Systems: Design Optimization and Current Applications. Biological and Pharmaceutical Bulletin 40: 1. doi: 10.1248/bpb.b16-00624

Dijeli dalje:


Oznake liposomalni vitamin D liposomski apsorpcija imunološki sustav infekcije prehlade zdravlje kostiju

*Tečaj €/kn: 7,53450
Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...